Numărul contaminărilor cu noul coronavirus în lume se apropie de 54.000.000, cu cea mai mare creştere în Europa, unde autorităţile naţionale sunt forţate să înăsprească restricţiile în prag de iarnă.

De marţi, Austria reintră în carantină totală, Grecia închide şcolile şi creşele, iar Ucraina, magazinele nesenţiale.

Şi în Italia, unde valul doi îl depăşeşte cu mult pe cel din primăvar ca număr zilnic de noi cazuri, tot mai multe regiuni trec în scenariul roşu, cu restricţii severe de deplasare.

De la miezul nopţii, în Italia, alte două regiuni – Campania şi Toscana – au devenit zone roşii cu nivel foarte ridicat de contaminare şi alte trei – Emilia-Romagna, Marche şi Friuli Venezia Giulia – au trecut de la zone galbene la portocalii.

Practic, până la 3 decembrie, nimeni nu va mai putea ieşi şi nici intra în aceste teritorii, fiind interzise deplasările cetăţenilor în afara localităţii de rezidenţă, iar restaurantele şi magazinele se vor închide, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor.

Creşele, grădiniţele, şcolile elementare rămân deschise, în vreme ce restul instituţiilor trebuie să treacă la învăţământul la distanţă, iar până seara târziu, la Napoli, străzile şi pieţele din centrul oraşului şi mai ales faleza au fost luate cu asalt de localnici, care au profitat de ultimele ieşiri cu prietenii la terase sau în alte localuri.

romania-actualitati.ro