Noi condiţii de călătorie pe teritoriul britanic pentru români şi pentru toţi ceilalţi cetăţeni europeni

Marea Britanie a devenit de la 1 ianuarie, o ţară din afara spaţiului comunitar, odată cu încheierea procesului de separare de Uniunea Europeană. Finalizarea divorţului aduce şi noi condiţii de călătorie pe teritoriul britanic pentru români şi pentru toţi ceilalţi cetăţeni europeni.

Românii, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni din statele membre ale Uniunii Europene, nu vor avea nevoie de vize pentru călătoriile de scurtă durată în Marea Britanie, perioada deplasării, însă, nu poate fi mai mare de şase luni. Viza este obligatorie, în schimb, pentru toţi cei care vor să meargă la studii sau la muncă. Poate fi obţinută online de cei care au un paşaport electronic şi doar prin depunerea unei cereri la Centrul de vize pentru Regatul United din Bucureşti de cei care au un paşaport simplu.

Până la final de septembrie se poate călători în Marea Britanie şi cu cartea de identitate, apoi doar cu paşaportul. În privinţa asistenţei medicale pentru călătoriile de scurtă durată este necesar doar Cardul european de asigurări de sănătate. Pentru şederi pe perioade mai lungi legislaţia internă a Marii Britanii privind imigraţia poate prevedea cerinţe suplimentare. Este vorba, în principal, de o suprataxă impusă drept condiţie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de şedere mai lungă de şase luni.

Guvernul de la Bucureşti a lansat o platformă online „brexit.gov.ro”, cu informaţii structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transporţ mobilitate, reglementari vamale şi justiţia.

De același autor

Related Articles