Un total de 40 de ţări au fost afectate de un scandal de amploare, care implică ouă contaminate cu insecticidul fipronil.

Fipronilul este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman.

Fipronilul poate afecta ficatul, tiroida şi rinichii, dacă este consumat în cantităţi mari.

Niveluri scăzute de fipronil au fost descoperite în ouă, după ce insecticidul ar fi fost aparent folosit pentru a curăţa ţarcurile în care se aflau puii.

Până la începutul acestei săptămâni, 24 dintre cele 28 de ţări din UE au raportat cazuri de ouă contaminate, alături de alte 16 ţări din afara spaţiului UE.

În cadrul Uniunii Europene, doar Lituania, Portugalia, Cipru şi Croaţia nu sunt în prezent afectate. În afara blocului comunitar, ouă contaminate au fost descoperite în ţări precum Statele Unite, Rusia, Africa de Sud şi Turcia.

Miniştrii agriculturii din statele UE urmează să discute această problemă în cadrul unei reuniuni care va avea loc marţi, în capitala Estoniei, Tallinn, relatează Agerpres. RRA