Parlamentul Ucrainei a votat demiterea președintelui. Iulia Timoşenko a fost eliberată

-

22 februarie

Ora 23.00

Opozanta Iulia Timoşenko, în lacrimi şi într-un scaun cu rotile, i-a salutat pe “eroii Ucrainei”, adresându-se celor peste 50.000 de persoane aflate în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului. La scurt timp după ce a fost eliberată la Harkov, ea a fost primită triumfal la Maidan, în Kiev. “Sunteţi eroi, sunteţi cei mai buni din Ucraina!”, a declarat Timoşenko, izbucnind în lacrimi, aşezată într-un scaun cu rotile.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat să ia un avion spre Rusia, însă a fost împiedicat de autorităţile vamale, a declarat sâmbătă noul preşedinte al Parlamentului de la Kiev, Oleksander Turchynov, citat de agenţia Interfax.

“A încercat să se urce într-un avion cu destinaţia Rusia, însă a fost împiedicat de agenţii vamali. El se ascunde în prezent undeva în regiunea Donetsk”, regiune pro-rusă din estul Ucrainei, de unde Ianukovici este originar, a spus Turchynov.

Ora 20.00

În Ucraina, Parlamentul a votat, la cererea liderilor opoziției, demiterea președintelui Viktor Ianukovici, care se aflã într-un oraș situat în apropierea frontierei cu Rusia. Șeful statului, care nu mai controleazã ministerul de interne, a anunțat într-un discurs televizat cã nu intenționeazã sã demisioneze și a acuzat faptul că la Kiev are loc o loviturã de stat. Fostul șef al statului, Iulia Timoșenko a fost eliberată, conform trimisului Radio România la Kiev Alexandr Beelavski:

Ora 17.00

În Ucraina, protestatarii au preluat controlul asupra complexului prezidenial din Kiev, abandonat de forțele de poliție, care au anunat cã se alãturã poporului. Parlamentarii opoziției, care au acum majoritate, au numit un nou șef al Parlamentului și un nou ministru de interne, amândoi politiceni apropiați ai fostului premier Iulia Timoșenko, o rivalã a președintelui Victor Ianukovici. Eliberarea Iuliei Timoșenko este iminentã, dupã ce parlamentul a votat o lege în acest sens. Unul din principalii lideri ai opoziției, Vitali Kliciko, a anunțat cã Legislativul ar urma sã voteze o rezoluție, care sã cearã demisia președintelui Ianukovici. Surse oficiale au precizat cã șeful statului se aflã în orașul Harkov, în estul țãrii, în apropiere de granița cu Rusia, unde are loc un congres al deputaților din regiunea de sud-est a țării. Aceștia au votat o rezoluție în care afirmã cã deciziile parlamentului de la Kiev sunt ilegale pentru cã au fost luate în condiții de teroare, a transmis corespondentul Radio România, Alexandr Beleavski.

Potrivit unor surse oficiale, președintele Ianukovici urmeazã sã anunțe într-un discurs televizat cã își îndeplinește atribuþiile constituționale. Ucraina, țarã care are 46 milioane de locuitori, este divizatã între estul rusofon și rusofil, majoritar, și vestul naționalist și ucrainofon.

Ora 10.00

Mii de ucraineni sunt şi astăzi în Piaţa Independenţei de la Kiev, la o zi după semnarea acordului între putere şi opoziţie menit să pună capăt crizei politice. Numeroşi protestatari spun că nu pot avea încredere în Victor Ianukovici şi continuă să îi ceară demisia, potrivit trimisului Radio România, Alexandr Beleavski. Există informaţii potrivit cărora reşedinţa din apropiere de Kiev a preşedintelui nu mai este păzită.

Între timp, Parlamentul Ucrainean continuă sesiunea extraordinară, iar opoziţia caută sprijin pentru o rezoluţie prin care cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, după cum a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al partidului condus de Vitali Klitschko. La rândul său, preşedintele Parlamentului, Volodimir Rybak, un apropiat al şefului statului, şi-a dat demisia, invocând motive de sănătate. A demisionat şi un vicepreşedinte al legislativului, iar mai mulţi deputaţi ai Partidului Regiunilor de guvernământ au anunţat că părăsesc formaţiunea.

Ora 8.00

Îngrijorarea şi scepticismul se menţin la Kiev, în pofida acordului semnat de preşedintele Ianukovici şi liderii opoziţiei pentru detensionarea crizei şi a voturilor din Parlament privind revenirea la Constituţia din 2004 şi deschiderea posibilităţii de eliberare a Iuliei Timoşenko. În Piaţa Independenţei din Kiev domină aşadar o atmosferă de neîncredere şi aşteptare. Trimisul special al Radio România, Alexandr Beleavski, a stat de vorbă şi cu manifestanţii:

 

 

Zeci de mii de oameni se află în continuare în centrul Kievului şi cer demisia preşedintelui, considerat responsabil pentru violenţele soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

21 februarie

În Ucraina au avut loc peste noapte convorbiri între putere şi opoziţie, mediate de miniştrii de externe german şi polonez. Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat posibilitatea convocării de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, aceasta reprezentând una dintre cererile opoziţiei. Rada Supremă a decis, după o şedinţă prelungită, retragerea trupelor şi încetarea focului. Zeci de persoane au fost ucise ieri la Kiev,  în cea mai sângeroasă zi din istoria post-sovietică a ţării. Bilanţul violenţelor din ultimele zile a ajuns la 75 de morţi şi sute de răniţi, potrivit Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele american Barrack Obama şi cel rus, Vladimir Putin îşi doresc să se găsească rapid o soluţie politică la criza din Ucraina. Uniunea Europeană pledează la rândul său pentru o soluţie politică, însă a decis să impună o serie de sancţiuni. Şi Statele Unite iau în calcul sancţionarea oficialilor ucrainieni vinovaţi de violenţele din ultimele zile. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti le recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei.

20 februarie

Ora 20.00/ Uniunea Europeană a decis, în această seară, să impună sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali ucraineni, consideraţi responsabili de reprimarea manifestanţilor care cer, de câteva luni, demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Aflat la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a şefilor diplomaţiilor europene, ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că sancţiunile se referă la ridicarea vizelor şi îngheţarea averilor unor înalţi oficiali ucraineni.

Titus Corlăţean: Au fost adoptate sancţiuni, măsuri orientate clar individual împotriva celor responsabili de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale şi de promovarea actelor de violenţă. Este o poziţie care, în egală măsură, subliniază faptul că proiectul european pentru ca Ucraina rămâne deschis şi că este nevoie să fim preocupaţi de dimensiunea economică în perioada următoare, pentru că Ucraina are nevoie de asistenţă economică.

Autorităţile de la Kiev au confirmat că 67 de manifestanţi au fost ucişi în ultimele două zile în confruntările violente cu forţele de ordine.

Ora 12.00/ Bilanţul morţilor a ajuns la 35, iar sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat, potrivit Kyiv Post. Opoziţia cere organizare unei sesiuni Parlamentare la ora locală 15.00, pentru a rezolva criza.

Ora 11.00/ Manifestanţii din centrul Kievului au reuşit să ocupe, în această dimineaţă, centrul de conferinţe “Casa Ucrainei” şi încearcă să preia controlul asupra altor clădiri publice. Poliţia a rupt cordoanele care încercuiau Piaţa Maidan şi a primit ordin să nu mai intervină împotriva manifestanţilor.  Corespondentul Agenţiei France Presse a anunţat că un manifestant ar fi fost ucis în această dimineaţă.

Situaţia din Ucraina va fi dezbătută în regim de urgenţă, după-amiază, la Bruxelles, când miniştrii europeni de externe ar putea decide sancţiuni împotriva puterii de la Kiev. Preocupare intensă există şi în Statele Unite – preşedintele Barrack Obama a denunţat violenţele scandaloase de la Kiev şi a făcut apel la preşedintele Ianukovici să detensioneze situaţia.

La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu afirmă că, în caz de nevoie, România este pregătită să primească refugiaţi din Ucraina. Şeful statului a mai spus că ţara noastră va fi de acord, astăzi, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Afaceri Externe, cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesivă a forţei la Kiev. Traian Băsescu a adăugat însă că nu este momentul unor sancţiuni economice deoarece Ucraina, deoarece se află într-o situaţie economică dificilă.

19 februarie

ora 17.00 / Violenţele din ultimele 24 de ore din capitala ucraineanã au provocat moartea a 26 de persoane, între care 10 poliţişti şi un jurnalist ucrainean, potrivit unui bilanţ oficial dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii de la Kiev. Alţi 241 de oameni au fost rãniţi, printre aceştia numãrîndu-se 79 de poliţişti şi 5 jurnalişti. Mâine este zi de doliu naţional în Ucraina. Drapelele vor fi coborâte în bernă pe clădirile oficiale, în timp ce concertele şi competiţiile sportive vor fi anulate, potrivit unui decret emis astăzi de preşedinţia de la Kiev.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, şi-a dat demisia din funcţie cu puţin în urmă, informează publicaţia PRAVDA. Potrivit informaţiilor, decizia a fost luată  după ce studenţii din Cernăuţi au blocat străzile oraşului în semn de solidaritate cu protestele de la Kiev. De precizat că Mihail Papiev şi-a semnat demisia în faţa protestatarilor, pe stradă. Consiliul Naţional al Bucovinei, format din protestatari şi membri ai partidelor de opoziţie, a făcut astăzi apel la locuitorii oraşului Cernăuţi să se mobilizeze şi să se meargă la Kiev, pentru a fi alături de manifestanţii din capitala ucraineană.

Miniştrii de Externe ai ţãrilor Uniunii Europene se vor reuni de urgenţă, mâine, la Bruxelles, pentru a discuta despre sancţiunile împotriva regimului condus de Viktor Ianukovici. Şi ONU a luat poziţie faţă de evenimentele din Ucraina, solicitând o “anchetă urgentă şi independentă” care sã stabilească faptele şi responsabilităţile în declanşarea violenţelor. În schimb, Rusia denunţă o “tentativă de lovitură de stat” şi ” le cere” liderilor opoziţiei de la Kiev sã înceteze violenţele.

Şi fostul mare atlet Serghei Bubka, preşedinte al Comitetului olimpic ucrainean, a fãcut astăzi un apel la încetarea violenţelor din ţara sa, în condiţiile în care sportivilor din Ucraina le este greu să se concentreze în aceste zile asupra Jocurilor de iarnă de la Soci.

ora 8.00 / 22 de persoane au fost ucise în Ucraina în confruntările dintre forţele de ordine şi protestatari. Poliţia a lansat, în cursul dimineţii, un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, iar violenţele s-au extins în cel puţin alte trei oraşe din vestul ţării. Violenţele care s-au înregistrat în Ucraina în ultimele ore sunt fără precedent în cei 23 de ani care au trecut de la proclamarea independenţei ţării.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat foarte îngrijorată de violenţele de la Kiev, Statele Unite ale Americii au condamnat violenţele, iar vicepreşedintele Joe Biden i-a cerut, într-o convorbire telefonică, preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, să retragă forţele de ordine.
La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de externe, Titus Corlăţean fac apel la autorităţile de la Kiev să găsească modalităţi de dialog pentru rezolvarea conflictului.

18 februarie

Numărul protestatarilor ucraineni decedaţi, astăzi, în urma ciocnirilor violente cu forţele de ordine ucrainene Berkut de la Kiev a ajuns la cinci persoane. Potrivit informaţiilor, după ce trei protestatari au murit, marţi după-amiaza la Casa Ofiţerilor, alţi doi manifestanţi au fost găsiţi morţi la ieşirea din staţia de metrou Hreşciatik, pe strada Institutskaia de la Kiev. Este vorba de un bărbat de 50 de ani şi o femeie de 60 de ani. Amintim că protestatarii ucraineni au reluat, marţi, seria de manifestaţii proeuropene şi antiguvernamentale la Kiev, ocupând mai multe clădiri guvernamentale. Protestele de marţi de la Kiev au generat violenţe cu forţele de ordine, în urma căror au murit cinci persoane, iar alte zeci au fost rănite.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că este absolut şocat de decesul celor cinci protestatari de la Kiev şi cheamă clasa politică din Ucraina la dialog şi la încetarea violenţelor. Declaraţia a fost făcută de către Schulz, marţi seara, pe pagina sa din reţeaua de socializare Twitter. “Sunt absolut şocat şi îngrijorat privind evoluţia evenimentelor din Ucraina. Chemăm clasa politică de la Kiev la dialog în vederea rezolvării crizei politice. Violenţa nu este cea mai bună modalitate de reglementare a unui conflict”, a spus Schulz. Anterior, Martin Schulz a declarat că UE este gata să semneze Acordul de asociere cu Ucraina după rezolvarea crizei politice cu care se confruntă această ţară.

Ministrul ucrainean interimar al Justiţiei, Elena Lukaş, a declarat, în această seară, că singurii responsabili pentru violenţele de la Kiev sunt liderii opoziţiei ucrainene. “Opoziţia şi liderii săi sunt singurii vinovaţi pentru generararea violenţelor la Kiev, punând în pericol viitorul Ucrainei”, a spus Lukaş. Aceasta a mai precizat faptul că grupul de lucru privind reglementarea crizei politice din Ucraina solicită încetarea imediată a violenţelor de la Kiev şi reunirea părţilor împlicate în conflict la masa dialogului.

La Lvov şi Ternopol a fost anunţată mobilizarea generală, urmând ca mai multe autocare şi maşini cu protestatari să ajungă, marţi seara, la Kiev, pentru a susţine baricadele, informează PRAVDA. Potrivit informaţiilor, liderii protestatarilor le sugerează ucrainenilor din Ternopol şi Lvov să se îmbrace gros şi să ia cu ei la Kiev “obiecte de apărare”.

Din cauza unor ameninţări teroriste, toate liniile de metrou de la Kiev au fost închise. Potrivit purtătorului de cuvânt al Metroului din capitala ucraineană, Natalia Kerniţkaia, toţi pasagerii au fost evacuaţi, iar poliţia face verificări.

Cele mai citite

Related Articles