Moneda Euro creşte pe fondul crizei din Ucraina

Euro Bank Notes

Pe fondul reinflamării tensiunilor din Ucraina, cotaţia euro îşi continuă ascensiunea spre nivelul de 4,45 lei, prag pe care nu l-a mai atins de trei luni.
Pieţele financiare de la Bucureşti au reintrat din nou sub o uşoară presiune odată cu escaladarea conflictului din Ucraina şi reapariţia nervozităţilor pe pieţele financiare mondiale, cursul leu/euro apropiindu-se luni de pragul de 4,45 lei/euro, un nivel care nu mai fusese testat din aprilie. În ultimele zece zile cursul a crescut cu 1,4%, o variaţie destul de importantă.
Bursa de la Bucureşti, măsurată prin indicele BET al principalelor zece acţiuni, a pierdut 1% săptămâna trecută, iar ieri a mai marcat un uşor declin de 0,1%. Singurul lucru pozitiv în acest context este faptul că BNR ţine dobânzile la lei jos.
Reinflamarea tensiunilor din Ucraina, dar mai ales a celor dintre Rusia şi Occident după de separatiştii proruşi din estul ţării care au doborât joi cu o rachetă un avion al Malaysia Airlines, vine în contextul în care pieţele din regiune începuseră să resimtă încă de la începutul săptămânii trecute o reducere a apetitului pentru risc al investitorilor străini, scrie Ziarul Financiar. Investitorii văd din nou în aur un refugiu, cotaţia acestuia câştigând 1% în doar trei zile.
Analiştii spun că în contextul ultimelor evoluţii este inevitabil ca pragul de 4,45 lei/euro să nu fie atins, dar se aşteaptă la stabilizarea situaţiei după depăşirea acestui nivel. Euro nu mai trecuse peste 4,45 lei din 30 aprilie. BNR a publicat ieri un curs de 4,4488 lei/euro, cu aproape un ban peste nivelul de vineri, dar la finalul şedinţei cotaţiile pe piaţa interbancară erau sub acest nivel. „Cele mai recente mişcări ale cursului sunt în zona 4,45 lei/euro, ceea ce infirmă ideea noastră anterioară conform căreia leul va atinge pragul de 4,35 unităţi/euro înaintea celui de 4,45 unităţi/euro. Totuşi, pe termen scurt observăm că leul nu a depăşit în mod semnificativ pragul respectiv odată ce acesta a fost spart şi ne aşteptăm la o oarecare stabilitate în următoarele sesiuni“, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.
Leul coborâse până la un minim de 4,38 unităţi/euro la începutul lunii iunie, dar a înregistrat o depreciere neaşteptată săptămâna trecută pe fondul unor tensiuni regionale generate de o criză bancară în Bulgaria, unde a patra mare bancă a dat faliment, tensiuni care s-au reflectat inclusiv în slăbirea celorlalte monede din regiune, precum zlotul sau forintul.

Sursa : stiripesurse.ro

De același autor

Related Articles