La Ierusalim a fost reluată o dezbatere politică despre eventualitatea evacuării unei reprezentanţe a ONU, creată cu scopul monitorizării încetării focului după Războiul de 6 zile dintre Israel şi Iordania.

Potrivit corespondentului Radio România, Dragoș Ciocârlan, unii lideri politici şi un ONG din Israel susţin că activitatea acestei misiuni nu se mai justifică, în condiţiile în care există un acord de pace între cele două ţări.

Ministrul culturii şi sporturilor, Miri Regev, din partea partidului Likud, a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva ONU în urma votului Comitetului Executiv al UNESCO de săptămâna trecută, când a fost adoptată o rezoluţie prin care nu se recunoaşte autoritatea israeliană asupra Ierusalimului. În dezbaterea executivului ar urma să fie analizată oportunitatea unei reprezentanţe a ONU într-un complex istoric din Ierusalim. Reprezentanţa respectivă a fost înfiinţată cu scopul de a supraveghea încetarea focului dintre Israel şi Regatul Haşemit al Iordaniei. Ministrul israelian al Culturii şi Sporturilor a declarat că nu are nicio logică menţinerea acestei activităţi a ONU: „Suntem suverani de 50 de ani şi nu mai e necesară prezenţa monitorilor Naţiunilor Unite„. În trecut, ONU a utilizat acest sediu pentru a supraveghea acordul de încetare a focului după Războiul de 6 zile.

Luna trecută un ONG israelian a depus o solicitare la Tribunalul Ierusalimului, împotriva activităţii ONU în acel sediu. ONG Regavim acuză ONU că a desfăşurat o activitate ilegală, prin crearea unei infrastructuri într-un complex istoric. RRA