Peste 7.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat duminică seară în centrul Atenei pentru a protesta faţă de politica de austeritate, în ajunul unui summit european de care depinde viitorul Greciei în zona euro, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Manifestanţii au primit vizita unor personalităţi din cadrul partidului la putere Syriza, ca preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piaţă împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: Dacă nu-i oprim, ei nu se vor opri, Nu monedei euro sau Nu puteţi şantaja poporul, ţara nu e de vînzare.
Creditorii Greciei – UE, BCE, FMI – îmi omoară speranţele şi visele şi vreau ca prim-ministrul nostru să ştie că sîntem alături de el. În această seară (duminică) şi mîine (luni), el dansează cu lupii, dar nu e singur, dansăm împreună cu el, a explicat Dimtra Skiahou, în vîrstă de vreo 50 de ani, angajată în sectorul privat. Nu mai rezistăm în această situaţie. Nu doar din cauza violenţei economice pe care creditorii ne-o administrează, dar şi a violenţei psihologice la care ne supun, a adăugat ea.
Miercuri, 7.000 de persoane au manifestat la Atena în sprijinul guvernului. A doua zi însă, aproape tot atîtea s-au adunat, de asemenea în faţa clădirii parlamentului, pentru a cere ca guvernul Tsipras să nu îşi asume riscul ieşirii din zona euro.
Alte manifestaţii de sprijin în favoarea guvernului elen au avut loc la sfîrşitul săptămînii în mai multe oraşe din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam, în contextul în care luni seară, la Bruxelles, va avea loc un summit european excepţional văzut ca singura posibilitate ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată la sfîrşitul lunii.
Aproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică la Bruxelles şi alte circa 350 la Amsterdam, în cadrul a două manifestaţii organizate în semn de solidaritate cu poporul grec.  La Amsterdam, deputatul european din partea Syriza şi figură emblematică a Rezistenţei greceşti Manolis Glezos (92 de ani) a luat cuvîntul în faţa manifestanţilor pentru a face apel la creditorii Atenei – Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – să acorde un termen de un an suplimentar pentru Grecia. Această criză a fost provocată de factorul financiar, nu de poporul grec. Factorul financiar trebuie să plătească, nu poporul grec, declara Grezos.
Sîmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în Germania, Italia şi Franţa împotriva politicii de austeritate în Grecia, dar şi în semn de solidaritate cu imigranţii în Europa.

Mario Balint

sursa foto: afp.ro