Marea Britanie a anunțat noi reglementări pentru imigrație

Marea Britanie a anunțat noi reglementări pentru imigrație, măsuri care vor intra în vigoare începând de anul viitor și care vor pune capăt liberei circulații pentru cetățenii Uniunii Europene.

Autoritățile britanice susțin că acest sistem va încuraja angajatorii să investească în forța de muncă locală.Reporter: Aura Neag – Dreptul cetățenilor Uniunii Europene de a munci și studia liber în Marea Britanie încetează începând cu 1 ianuarie. Atunci va intra în vigoare un sistem nou, bazat pe puncte, care se va aplica tuturor, indiferent de țara de origine. Astfel, cei care doresc să se mute în Marea Britanie vor trebui să obțină minimum 70 de puncte. Criteriile pentru a obține acest punctaj sunt legate de cunoașterea limbii engleze sau oferte de muncă din partea unui angajator britanic recunoscut. Salariul minim trebuie să fie de 25.600 de lire sterline pe an. Pentru muncitorii necalificați, imigrarea în Marea Britanie va deveni extrem de dificilă începând de anul viitor.

Ministrul de interne britanic, Priti Patel, a explicat într-o vizită de lucru ce se urmărește prin noul sistem de imigrație.

Priti Patel: Să îi atragem pe cei mai talentați și mai buni din lume, oameni care să aducă contribuții economiei și țării noastre, indiferent de unde provin. Realizator: Noul sistem de imigrație britanic nu îi va excepta de la noile reguli nici pe angajații din sectoarele mari, cum ar fi îngrijirea vârstnicilor, și care, în mod tradițional, au mari probleme de recrutare.

Amy Walsh este proprietara unui cămin de bătrâni.

Amy Walsh: Suntem foarte dezamăgiţi că îngrijirea socială, căminele de bătrâni nu au fost luate în considerare în niciun fel. Înainte de pandemie, aveam, în întreg sectorul, peste 122.000 de posturi vacante. Este un sector care este perceput ca fiind plătit puțin, cu oameni necalificați, deși eu nu aș fi de acord cu această caracterizare. 

De anul viitor și studenții care vor să învețe în Marea Britanie vor trebui să treacă prin același sistem de imigrație. Printre altele, ei vor trebui să dovedească faptul că stăpânesc bine limba engleză și că au asigurat un loc la o universitate britanică. După terminarea studiilor, ei au dreptul de a rămâne în Marea Britanie maximum doi ani de zile. Noul sistem de imigrație mai prevede că persoanelor condamnate penal la mai mult de un an închisoare li se poate refuza accesul în țară, iar străinii condamnați în Marea Britanie la peste un an de închisoare vor fi luaţi în calcul pentru deportare. RRA

Cele mai citite

Related Articles