Manifestaţii violente la Atena între poliţie şi studenţi

Centrul Atenei a fost, din nou, scena unor violențe intre studenți și politie. Demonstranții s-au ciocnit cu poliția în cadrul adunării care marca al zecelea an de la omorârea tânărului Alexis Grigoropoulos de către poliţie, potrivit www.dw.com. Uciderea lui a provocat cele mai grave tulburări pe care Grecia le-a văzut în ultima decadă. Polițistul, care a susținut că a tras în aer atunci când tinerii l-au atacat, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Un al doilea polițist prezent la filmare a fost condamnat la 10 ani, dar i-a fost acordată eliberarea condiționată acum câțiva ani.

Un grup de anarhiști s-a desprins din masa manifestanților și a aruncat cu pietre și sticle incendiare asupra scutierilor. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc pentru a-i dispersa pe tineri.

Din 2009, marșurile anuale care marchează acea tristă zi au devenit adesea violente. Deși tulburările au fost declanșate inițial de moartea lui Grigoropoulos, continuarea acestora a fost legată de frustrarea tinerilor față de programul de austeritate și de șomajul din rândul tinerilor din Grecia de atunci.