Maghiarii trec granița în Slovacia sau România pentru a face plinul de combustibil, în timp ce prețurile cresc vertiginos

Prețurile benzinei în Ungaria au crescut vertiginos de când guvernul a eliminat plafonul de preț al carburanților în decembrie și a majorat taxele pe carburanți, ceea ce i-a determinat pe mulți șoferi să se aprovizioneze cu combustibil mai ieftin în țările vecine, cum ar fi Slovacia sau România, scrie Reuters, citat de Economedia.

De cealaltă parte a Dunării, în Sturovo, Slovacia, motorina a costat 1,619 euro (1,76 dolari) pe litru în weekend la o benzinărie locală, față de 690 de forinți (1,90 dolari) la o stație MOL din orașul ungar Esztergom. Diferența de preț a fost mai mică la benzină.

Reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie 2022, premierul Viktor Orban se confruntă cu cea mai grea provocare economică de până acum, cu o inflație de peste 24% și o economie care se îndreaptă spre stagnare în acest an.

Guvernul său a fost nevoit să renunțe la plafonarea pe un an a prețurilor de vânzare cu amănuntul a carburanților pentru gospodării, pe fondul unei penurii severe la începutul lunii decembrie.

În același timp, guvernul a majorat acciza pe combustibil și a pus taxe suplimentare pe profiturile firmei de petrol și gaze MOL obținute de pe urma țițeiului rusesc.

Prețurile carburanților din Ungaria au fost mai mari decât în alte țări din regiune, în parte din cauza taxelor mai mari, dar și pentru că plafonarea prețurilor a distorsionat piața liberă a carburanților, reducând concurența, a declarat Tamas Pletser, analist regional de petrol la Erste Investment.

Anul trecut, firmele au încetat să mai importe carburanți din cauza prețurilor scăzute, agravând penuria, în timp ce o mulțime de benzinării mai mici au fost nevoite să închidă din cauza pierderilor tot mai mari.

De același autor

Related Articles