MAE: Toate zborurile au fost anulate, iar serviciile de transport suspendate, după cutremurul din Japonia

MAE a anunţat că toate zborurile au fost anulate, trenurile au fost oprite, iar serviciile de transport cu autobuzul suspendare, în urma cutremurului de 6,7 grade pe scara Richter produs miercuri în nordul Japoniei, care s-a soldat cu şapte morţi, 300 de răniţi şi cel puţin 40 dispărute, scrie Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Japonia că, în conformitate cu informaţiile distribuite de autorităţile nipone<https://www.jma.go.jp/en/warn/>, din cauza seismului cu magnitudinea de 6,7 înregistrat la data de 6 septembrie 2018 în regiunea Hokkaido (Sapporo), s-au anulat toate zborurile de la Aeroportul New Chitose – Hokkaido, pentru data de 6 septembrie 2018, trenurile locale s-au oprit, serviciile de transport cu autobuzul au fost suspendate, aprovizionarea cu apă a fost afectată, multe autostrăzi au fost închise, sunt înregistrate daune pe scară largă şi întreaga insulă a rămas fără alimentarea cu energie electrică. În unele zone au fost emise ordine de evacuare. Insula Hokkaido se află sub atenţionare de ploi abundente, vânt puternic şi inundaţii. De asemenea, accesul cu maşina şi trenul este restricţionat din cauza avariilor survenite la infrastructura de acces către aeroport”, arată reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.

MAE îi roagă pe “cetăţenii români să manifeste atenţie sporită dacă se află sau tranzitează zonele afectate, să urmeze sfaturile autorităţilor locale şi să urmărească îndeaproape informaţiile distribuite de autorităţile nipone competente. Pentru zonele în care unda seismică a fost puternică, se menţine pericolul foarte ridicat de prăbuşire al imobilelor, precum şi de alunecări de teren”.

Sursa citată oferă detalii despre cum pot românii cere asistenţă consulară.

Pentru informaţii suplimentare (în limba engleză) se poate apela la următoarele numere de telefon ale Centrului de Informare cu privire la Prevenirea Dezastrelor din Hokkaido: +81011-204-5937 şi +81011-204-5092. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Japonia: +81(0)3-3479-1804, +81(0)3-3479 0431, +81(0)3-3479-0432, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Tokyo: +8180-4461-4465”, mai arată MAE.

De asemenea, ministerul “recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://tokyo.mae.ro, www.mae.ro<http://www.mae.ro/> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă<http://www.mae.ro/app_cs>” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!””.

Cel puţin şapte persoane au murit, alte 300 au fost rănite şi cel puţin 40 sunt considerate dispărute în urma cutremurului de 6.7 grade pe scara Richter produs miercuri în nordul Japoniei, relatează agenţia de presă locală NHK şi agenţia Reuters.

Cutemurul a avut loc la adâncimea de 39 de kilometri, în zona oraşului Chitose de pe insula Hokkaido, din nordul arhipeleagului nipon.

Epicentrul cutremurului a fost la 31 de kilometri est-sud-est de Chitose, la 33 de kilometri est-nord-est de Tomakomai şi la 62 de kilometri sud-est de capitală regiunii Hokkaido, Sapporo, un oraş cu aproape 2 milioane de locuitori.

Seismul s-a produs joi la ora locală 03.07 (ora României, 21.07), iar în urma seismului nu a fost emisă o alertă de tsunami.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a transmis că peste 25.000 de salvatori participă la operaţiune.

La aproximativ 12 ore de la seism, o parte a oraşului Sapporo, capitala regiunii Hokkaido, are din nou curent electric. Peste trei milioane de localnici din regiune au rămas fără curent electric. Cutremurul a provocat mai multe alunecări de teren în zonă.