Lista bacteriilor rezistente la antibiotice care ameninţă umanitatea

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au redactat o listă a bacteriilor rezistente la antibiotice care prezintă cea mai mare ameninţare pentru umanitate. Această listă este condusă de bacteriile Gram negative, precum E.coli sau Pseudomonas aeruginosa, care pot cauza infecţii letale sau pneumonie pentru pacienţii spitalizaţi, transmite BBC, preluat de News.ro.

Lista bacteriilor rezistente la antibiotice va fi discutată înainte de întâlnirea şefiilor de staţ care va avea loc la summitul G20 din Hamburg.

OMS susţine că vrea să atragă atenţia guvernanţilor asupra necesităţii descoperirii unor antibiotice capabile să lupte împotriva infecţiilor rezistente, potrivit News.ro.

Experţii au avertizat în mod constant că lumea este în pragul unei ere ”post-antibiotice”, în care anumite infecţii nu vor mai putea să fie tratate cu medicamentele existente în acest moment.

”Rămânem fără opţiuni de tratament. Dacă ne bazăm pe piaţă, atunci noile antibiotice de care avem nevoie urgent nu vor fi niciodată dezvoltate la timp”, a declarat dr. Marie-Paule Kieny.

Tuberculoza nu a fost inclusă pe lista bacteriilor, întrucât deja există programe pentru descoperirea unor noi tratamente.

Însă, una dintre bacteriile din listă este Klebsiella, care a dezvoltat recent o rezistenţă la cea mai puternică clasă de antibiotice.