Liderii europeni urmează să decidă dacă acceptă o nouă amânare a Brexitului

Liderii europeni vor decide astăzi dacă acceptă o nouă amânare a Brexitului, care ar trebui să aibă loc peste doar două zile, conform Radio România Actualităţi.

Noua amânare este cerută de premierul britanic Theresa May, însă există puncte de vedere diferite cu privire la durata acesteia – în timp ce Londra îşi doreşte câteva săptămâni, la Bruxelles se vorbeşte despre luni de zile, ceea ce ar însemna, printre altele, că Marea Britanie va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. România este reprezentată la summit de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse europene citate de BBC, preşedintele Donald Tusk ar vrea să propună Marii Britanii o extindere flexibilă de 12 luni a datei pentru Brexit, astfel încât să nu mai fie nevoie de întruniri ale liderilor europeni la fiecare câteva săptămâni pentru a mai oferi o amânare pe termen scurt, însă această propunere are nevoie de acordul şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale UE.

Preşedintele Klaus Iohannis, care va participa la reuniuena extraordinară de la Bruxelles, era încrezător după ultimul summit al Consiliului din luna martie că cetăţenii români vor avea drepturile foarte bine asigurate în orice situaţie.

sursa foto RRA