La aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina, Papa Francisc condamnă din nou conflictul “absurd şi crud”

“O victorie construită pe ruine nu va fi niciodată o adevărată victorie” – Papa Francisc a lansat miercuri, 22 februarie un nou apel la pace în Ucraina, condamnând războiul ca fiind “absurd şi crud”, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

“La 24 februarie se va marca un an de la invazia din Ucraina, un an de război absurd şi crud. O comemorare tristă”, a declarat Suveranul Pontif la finalul audienţei sale generale săptămânale la Vatican.

Lansez un apel la toţi cei care au autoritate asupra naţiunilor să se angajeze concret pentru încheierea conflictului, pentru obţinerea unui armistiţiu şi pentru începerea negocierilor de pace“, a adăugat papa argentinian, în vârstă de 86 de ani.

Bilanţul morţilor, răniţilor, refugiaţilor, pagubelor economice şi sociale vorbeşte de la sine”, a adăugat Jorge Bergoglio, care a lansat tot mai multe apeluri la pace în ultimul an, încercând în acelaşi timp să menţină un dialog cu Moscova.

Va putea Dumnezeu să ierte atâtea crime şi atâta violenţă? (…) Să rămânem aproape de poporul ucrainean martirizat care continuă să sufere şi să ne întrebăm dacă a fost făcut totul pentru a opri războiul“, a mai declarat el.

În ciuda unor propuneri de mediere, diplomaţia Sfântului Scaun nu a reuşit să se impună în privinţa conflictului din Ucraina. Papa Francisc a luat în considerare o vizită la Kiev şi Moscova, însă acest plan nu s-a concretizat până acum.

AGERPRES

De același autor

Related Articles