Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, va face din combaterea pandemiei de coronavirus prioritate sa zero. Fără să mai aştepte ca Donald Trump să-şi recunoască înfrângerea, echipa sa a anuţat primii paşi ai planului de tranziţie care prevăd înmulţirea numărului de teste şi o cerere adresată guvernatorilor statali de a impune obligativitatea măştilor.

De asemenea, democratul se va concentra pe economie, inechităţile rasiale şi combaterea schimbărilor climatice. Statele-cheie, însă, încă numără voturi, iar Donald Trump se lansează astăzi într-o serie de procese în justiţie prin care contestă rezultatul.

Doina Saiciuc transmite din Washington: Preşedinte ales, Joe Biden, care va anunţa astăzi crearea unui grup de lucru format din experţi şi oameni de ştiinţă pentru a controla răspândirea noului coronavirus, a numit deja copreşedinţii acestuia. Joe Biden a semnalat ieri că va acţiona rapid pentru formarea guvernului său, concentrându-se mai întâi asupra pandemiei de COVID-19, care va domina probabil primele zile ale administraţiei sale. Preşedintele ales Biden ar urma să semneze devreme în preşedinţia sa, după inaugurarea de la 20 ianuarie, anul viitor, o serie de ordine executive care să anuleze politicile lui Donald Trump şi care să semnaleze lumii întregi că preşedinţia sa va fi ghidată de priorităţi radical diferite. Potrivit unor surse apropiate preşedintelui ales, citate de media americană, Joe Biden va decide reintrarea în acordurile climatice de la Paris, ca şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Se aşteaptă, însă, ca tranziţia de putere de la Trump la Biden să fie una din cele mai impredictibile şi mai dificile din istoria Statelor Unite. În vreme ce preşedintele ales Biden a fost felicitat de lideri mondiali şi de un fost preşedinte republican, George Walker Bush, Donald Trump continuă să facă alegaţii privind fraudarea procesului de vot, fără, însă, a prezentat nicio dovadă. Donald Trump nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi nu are niciun plan de a-l invita la Casa Albă, potrivit tradiţiei prezidenţiale, pe Joe Biden. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI