siria_arme_chimice_19576600

În Siria, jihadiştii din Statul Islamic au lansat un nou asalt asupra oraşului Kobani, de la frontiera cu Turcia, în ciuda faptului că poziţiile lor au fost bombardate de coaliţia condusă de Statele Unite.

Situaţia din Kobani, a cărui populaţie este formată, în principal, din kurzi, a dus la ample proteste, soldate cu cel puţin 21 de morţi, ale kurzilor din Turcia, nemulţumiţi că Ankara refuză să intervină împotriva Statului Islamic.

Jihadiştii au continuat să bombardeze Kobani şi au pătruns cu armament greu, inclusiv tancuri, în două dintre cartierele oraşului – potrivit unor surse de la faţa locului, citate de Reuters.

Washingtonul a anunţat că avioane de luptă americane şi iordaniene au bombardat poziţii ale Statului Islamic din apropierea oraşului, însă a admis că raidurile aeriene sunt insuficiente pentru a opri ofensiva islamiştilor, care sunt mult mai bine înarmaţi decât kurzii care apără Kobani.

Peste 180 de mii de kurzi s-au refugiat în Turcia

Ofensiva jihadiştilor din ultimele săptămâni a forţat peste 180 de mii de kurzi din regiune să se refugieze în Turcia, iar cei rămaşi avertizează că, în cazul în care Kobani va fi capturat, mii de persoane vor fi masacrate.

Turcia, care are desfăşurate importante efective militare, inclusiv tancuri, dincolo de graniţă, la doar un kilometru distanţă, a refuzat până acum să intervină.

Analiştii apreciază că Ankara este prudentă, întrucât gruparea care apără Kobani are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care a declanşat, în urmă cu 30 de ani, o insurecţie armată în Turcia.

Ezitările Turciei nemulţumesc Washingtonul şi au provocat ample proteste, soldate cu cel puţin 21 de morţi ale kurzilor din Ankara, Istanbul şi alte oraşe.

Totodată, liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, Abdullah Ocalan, a avertizat că negocierile de pace cu guvernul turc vor fi compromise dacă la Kobani va avea loc un masacru.

Sursa: RRA