Japonia este în doliu, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Japonia este în doliu, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, în timpul unui miting electoral. A fost rănit grav prin împuşcarea în inimă şi la gât, în timp ce ţinea un discurs de campanie şi a ajuns la spital fără semne vitale.

Suspectul,  un bărbat în vârstă de 41 de ani, din forţele defensive maritime, a fost prins la faţa locului şi arestat. Atât japonezii, cât şi comunitatea internaţională condamnă acest act considerat barbar şi profund nedemocratic.

Vestea asasinării lui Shinzo Abe a inundat platformele sociale şi a fost comentată de japonezi drept începutul sfârşitului pentru ţara lor şi pentru democraţie. Premierul nipon, Fumio Kishida, a descris asasinatul drept un act cumplit şi barbar, care nu poate fi tolerat. El a anunţat însă că alegerile vor avea loc duminică şi că nu se opreşte campania electorală.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a transmis condoleanţe poporului nipon, afirmând că Japonia a pierdut un mare premier care şi-a dedicat viaţa ţării sale şi misiunii de a aduce echilibru în lume, iar premierul britanic Boris Johnson s-a arătat îngrozit şi şi-a exprimat susţinerea pentru familia lui Shinzo Abe. SUA au transmis că uciderea sa este profund tulburătoare, iar Coreea de Sud, ale cărei relaţii cu Japonia sunt tensionate, a transmis că asasinatul este inacceptabil. Premierul indian Narendra Modi i-a adus un omagiu fostului premier japonez Shinzo Abe, pe care l-a descris drept un om de stat global, un lider excepţional şi un administrator remarcabil, care şi-a dedicat viaţa pentru a face Japonia şi lumea un loc mai bun.

Shinzo Abe avea 67 de ani şi a fost cel mai longeviv premier nipon, fiind în fruntea guvernului în 2006, precum şi între 2012 şi 2020.

Sursa – http://www.romania-actualitati.ro/

Foto – BBC

De același autor

Related Articles