Iulia Navalnaia se va întâlni cu miniştrii de externe ai statelor UE, luni, la Bruxelles, a anunţat Josep Borrell

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, decedat vineri într-o închisoare rusă din Arctica, se va întâlni luni, la Bruxelleş cu miniştrii de externe al statelor Uniunii Europene, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.

‘Luni, o voi primi pe Iulia Navalnaia la Consiliul Afaceri Externe al UE’, a declarat duminică seara Josep Borrell pe platforma socială X.

‘Miniştrii din UE vor trimite un puternic mesaj de susţinere luptătorilor pentru libertate din Rusia şi vor onora memoria lui Aleksei Navalnîi’, a scris Borrell.

Iulia Navalnaia, care nu şi-a mai văzut de doi ani soţul, a declarat că ea îl consideră pe preşedintele rus Vladimir Putin ‘personal responsabil’ de moartea lui şi a îndemnat comunitatea internaţională să se unească pentru a învinge ‘acest regim terifiant’.

Ministrul afacerilor externe italian Antonio Tajani a estimat că declaraţiile Iuliei Navalnaia ‘vor ajuta toţi europenii să înţeleagă mai bine ce tip de sistem violent trebuie să înfruntăm în Ucraina’.

‘Aceasta ne face să simţim ameninţarea care apasă asupra cetăţenilor ruşi şi tuturor regiunilor Europei noastre, un continent unde violenţa, brutalitatea şi războiul au fost readuse într-un mod ruşinos şi iresponsabil’, a adăugat Tajani într-un comunicat.

Aleksei Navalnîi era cel mai marcant reprezentant al opoziţiei în Rusia, unde se bucura de mare popularitate pentru că denunţase în repetate rânduri corupţia regimului Putin.

În 2020, Iulia Navalnaia a reuşit să-l scoată pe soţul său din Rusia în timp ce el se afla în comă în Siberia, victima unei otrăviri. Ea s-a aflat alături de Aleksei Navalnîi atunci când el s-a întors din Germania în Rusia, unde a fost arestat.

Agerpres

Foto captura video/youtube

Cele mai citite

Related Articles