Italia: Zeci de deţinuţi au incendiat o închisoare, în semn de protest faţă de retragerea unui medicament psihotrop

Zeci de deţinuţi din închisoarea din Cremona (nordul Italiei) au dat foc vineri noapte celulelor lor, în semn de protest faţă de retragerea unui medicament psihotrop, şi au declanşat un incendiu care a obligat autorităţile să evacueze circa 80 de deţinuţi până când flăcările au putut fi controlate de pompieri, informează sâmbătă EFE, care citează presa locală.

Alarma a fost dată vineri în jurul orei locale 22:00 (20:00 GMT), când mai mulţi deţinuţi au dat foc cearşafurilor şi saltelelor din celule, iar flăcările şi fumul s-au extins imediat, ceea ce a obligat conducerea centrului penitenciar să ordoneze evacuarea totală a două etaje, în timp ce forţele de ordine au întărit măsurile de securitate în întreaga închisoare.

Incendiul, care nu s-a soldat cu victime şi pentru a cărui stingere pompierii au avut nevoie de câteva ore bune, a fost declanşat în semn de protest pentru suspendarea unui medicament care era administrat dependenţilor de droguri şi persoanelor cu tulburări psihice şi care în închisoare ‘era folosit ca monedă de schimb’, potrivit sindicatului poliţiei penitenciarelor Uilpa.

Autorităţile sanitare din închisoarea din Cremona au decis să înlocuiască medicamentul psihotrop folosit până atunci cu un altul, fapt ce a declanşat revolta deţinuţilor.

Secretarul general al Uilpa, Gennarino De Fazio, a acuzat că, de trei ani, Poliţia Penitenciarelor nu are un comandant şi a vorbit despre o gestionare globală a penitenciarelor ‘care se caracterizează prin tulburări continue’. De Fazio a mai atras atenţia şi asupra faptului că, ‘de prea multă vreme, în închisori este un adevărat infern, uneori, ca în cazul Cremona, nu doar la nivel metaforic’ şi asupra ‘gravei disfuncţionalităţi a sistemului care nu poate fi abordată doar cu mijloace administrative, ci sunt necesare intervenţii din partea politicului, a Ministerului Justiţiei şi a guvernului’. 

De același autor

Related Articles