Italia va fi lovită de un al doilea val de infectări și decese cauzate de coronavirus acum, după ce a relaxat restricțiile, potrivit previziunii făcute de Imperial College din Londra, care recomandă ca măsurile de distanțare socială să rămână în vigoare, împreună cu testele, urmărirea contactelor și izolarea persoanelor infectate, dacă vrea să evite un nou val de contaminare.

„Dacă italienii ar reveni în proporție de numai 20% la rutina normală, acest lucru va duce la o creștere și mai mare a deceselor decât în primul val, în numai trei săptămâni, iar scenariul ar fi și mai rău, dacă 40% dintre italieni ar reveni la obiceiurile de dinainte de criza sanitară globală”, susțin cercetătorii britanici.

În cel mai grav scenariu, în care mobilitatea persoanelor ar reveni la normal în procent de 40%, „numărul deceselor suplimentare ar putea fi între 10.000 și 23.000”.

Totodată, în ciuda numărului mare de decese, procentul populației infectate este „departe de pragul imunității efective”, se arată în studiul realizat de Imperial College din Londra.

Cercetătorii subliniază necesitatea unei aplicații pe telefon de urmărire a contactelor, pentru a menține distanțarea socială și obligativitatea purtării măștilor. RRA