Forțele de ordine din Italia, inclusiv armata, îşi intensifică de joi controalele pentru respectarea regulilor sanitare în condițiile în care starea de urgență a fost prelungită cu trei luni, iar portul măștii a devenit obligatoriu, inclusiv în aer liber.

Italia se confruntă cu reînmulţirea îmbolnăvirilor de COVID- 19, iar bilanțul ultimei zile arată 3.678 de cazuri noi și 31 de decese.

Potrivit corespondentei RRA la Roma, cetățenii care vin din România trebuie să respecte în continuare carantina de două săptămâni, dacă rămân mai mult de 72 de ore pe teritoriul italian.

Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a semnat aseară decretul lege denumit COVID, care prevede prelungirea stării de urgenţă până la 31 ianuarie 2021, prin care Executivul de la Roma, în caz de necesitate, are puterea de a lua măsuri fără ulterioare dezbateri şi aprobări în parlament.

În același context, guvernul poate continua programele de subvenționare ale activităților comerciale afectate de pandemie atât din bugetul național, cât și din finanțările europene.

Mattarella a aprobat, totodată, în în ziua în care Italia a depăşit numărul de 3.600 de noi cazuri de coronavirus, prelungirea până la 15 octombrie a decretului cu măsuri anticontaminare, care ar fi expirat la 7 octombrie, introducând în plus obligația cetățenilor de a purta măștile de protecție în permanență, chiar și în aer liber, mai puțin în propriile locuințe, şi teste moleculare pentru pasagerii care vin din Belgia, Olanda, Marea Britanie și Cehia.

Aprobarea noului decret a fost amânată pe săptămâna viitoare, deoarece 8 deputați italieni sunt în izolare fiind testaţi pozitiv la coronavirus.

Amenzile pentru cei fără mască sunt de la 400 la 1.000 de euro, iar pentru cei care nu respectă carantina de două săptămâni, așa cum se impune cetățenilor care vin din România, Japonia, Australia, Canada sau Thailanda, sancțiunile sunt de la 500 până la 5.000 de euro şi arest de la 3 la 18 luni. RRA