Israelul cumpără avioane de luptă F-35 de la Statele Unite

avioane-lupta

Israelul şi Statele Unite au semnat un nou acord privind achiziţionarea de avioane de luptă de ultimă generaţie, F-35.

La programul american Joint Strike Fighter F-35 contribuie şi două companii israeliene, Elbit Systems şi Israel Aerospace Industries.

În pofida divergenţelor cu Administraţia preşedintelui Obama a fost încheiat acordul prin care statul Israel achiziţionează al doilea lot de avioane F-35 pentru suma de aproximativ trei miliarde de dolari.

Noul escadron va fi compus din 19 aparate F-35 care vor fi livrate în mai multe etape.

Este prevăzut ca producătorul american să introducă în arsenalul Israelului aceste avioane de vânătoare, începând cu 2016, iar livrarea completă va fi în 2018.

Superioritatea aeriană a Israelului, afectată de sistemele antirachetă achiziţionate de Siria din Rusia

O bază aeriană din sudul Israelului pregăteşte infrastructura necesară pentru primirea avioanelor F-35, iar piloţii vor fi selecţionaţi anul viitor.

În ultimii ani, superioritatea aeriană a Israelului în regiune a fost afectată de sistemele antirachetă perfecţionate, achiziţionate de către Siria din Rusia.

Se comentează că eforturile s-au concentrat în ultimii doi ani pe sabotarea şi utilizarea contraspionajului pentru protejarea libertăţii de operare în spaţiul aerian al Libanului şi Siriei, dacă va fi necesar.

Statele Unite subvenţionează, anual, apărarea Israelului cu trei miliarde de dolari, în principal prin produse americane.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles