Israelul bombardează Fâşia Gaza, iar Hamas lansează rachete asupra Tel Aviv-ului

Forţele de apărare israeliene (IDF) au continuat să bombardeze din aer ‘ţinte teroriste’ în Fâşia Gaza – în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică – cu avioane de luptă şi elicoptere şi au recomandat evacuarea a şase cartiere din oraşul Khan Yunis, în sudul enclavei, au informat IDF, citate de DPA şi EFE.

În cursul nopţii trecute, avioane de luptă şi elicoptere ale forţelor noastre aeriene au atacat ţinte teroriste în Fâşia Gaza, inclusiv tuneluri ale teroriştilor, centre de comandă şi depozite de arme’, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene într-un comunicat.

O dronă înarmată, care a fost ghidată de trupele terestre, a eliminat cinci terorişti Hamas, au indicat IDF.

Unităţi navale ale marinei israeliene au atacat ţinte Hamas şi au sprijinit trupele terestre de pe mare sâmbătă. Printre ţintele vizate, IDF au menţionat infrastructura teroristă, ambarcaţiuni operate de Hamas şi armament.

Sirenele de alarmă au răsunat la Tel Aviv sâmbătă seara târziu, iar mai multe explozii au fost auzite în centru, în primele atacuri cu rachete de la încheierea încetării focului, vineri. Brigăzile Qassam – aripa militară a grupării Hamas – au revendicat atacul.

Televiziunea israeliană a anunţat că au fost trase 10 rachete dinspre Fâşia Gaza. Medicii au declarat că un bărbat în vârstă de 22 de ani a fost rănit de fragmente de rachete în Holon, oraş situat la sud de Tel Aviv.

Aproximativ 10.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului dinspre Fâşia Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene.

În paralel, într-un mesaj în limba arabă, transmis prin intermediul reţelei de socializare X (ex-Twitter), un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a îndemnat locuitorii din şase cartiere ale oraşului Khan Yunis din Fâşia Gaza să se evacueze în alte zone ale enclavei.

Stimaţi locuitori ai Fâşiei Gaza, IDF şi-au reluat acţiunile energice împotriva Hamas şi a altor organizaţii teroriste din Fâşia Gaza. Vă informăm cu amabilitate de următoarele, pentru siguranţa şi securitatea dumneavoastră’, a transmis Adraee, ataşând la mesajul său o listă de cartiere şi o hartă care detaliază unde ar trebui să se evacueze populaţia din fiecare zonă.

Respectarea instrucţiunilor de evacuare este cel mai sigur mod de a vă păstra siguranţa, viaţa personală şi cea a familiilor dumneavoastră. Dacă membrii Hamas vă împiedică în continuare să faceţi acest lucru, vă rugăm să ne contactaţi prin intermediul reţelelor de socializare’, se mai arată în mesaj.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat sâmbătă seara că îşi va continua ‘războiul justificat’, în pofida presiunilor internaţionale tot mai mari pentru o încetare a focului, în faţa agravării situaţiei umanitare din Fâşia Gaza.

Ministerul Sănătăţii coordonat de Hamas susţine că doar în primele 36 de ore de la întreruperea acordului de încetare a focului, vineri dimineaţa, 193 de locuitori din Fâşia Gaza au fost ucişi, iar alţi 652 răniţi.

De la începutul războiului, potrivit acestuia, 15.207 persoane au fost ucise, iar 40.652 rănite, dintre care 70% sunt copii şi femei în Fâşia Gaza. În plus, conform ultimelor cifre, aproape 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi în interiorul ţării ca urmare a ofensivei israeliene.

Războiul a început la 7 octombrie în urma unui atac al Hamas, ce a constat în lansarea a mii de rachete asupra Israelului şi infiltrarea a aproximativ 3.000 de combatanţi palestinieni care au masacrat aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 240 în comunităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza.

Totodată, sâmbătă, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, s-a întâlnit cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, la Ramallah. Abbas a acuzat Israelul de ‘acte de genocid şi epurare etnică’ în Fâşia Gaza, după cum a relatat agenţia palestiniană de presă WAFA.

Khan a declarat anterior că CPI investighează presupusele crime de război comise de ambele părţi în recenta escaladare şi că a vizitat Israelul la invitaţia rudelor ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

Liderul ANP, Mahmoud Abbas nu a condamnat până acum în mod expres atacurile comise în 7 octombrie de către comandourile Hamas în comunităţile din sudul Israelului.

AGERPRES

De același autor

Related Articles