Israelul „a lichidat mii de luptători Hamas”

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a lichidat mii de luptători Hamas, inclusiv pe cei implicaţi în atacul din 7 octombrie de pe teritoriul israelian, în care au fost ucişi aproximativ 1.400 de oameni.

El a adăugat că Israelul va păstra controlul militar asupra Fâşiei Gaza după război, similar celui instituit în Cisiordaniei – pe care mulţi experţi îl numesc “ocupaţie militară”. Atât Netanyahu, cât şi ministrul apărării, Yoav Gallant, care a vorbit după premier, au spus că salvarea ostaticilor şi “eradicarea Hamas” sunt priorităţile principale.

Mii de oameni au protestat la Tel Aviv cerând eliberarea ostaticilor, iar presa israeliană a semnalat ciocniri între suporterii şi opozanţii lui Netanyahu.

Sâmbătă,, 11 niembrie, în jurul 22:00, trei membri ai cabinetului israelian de război – premierul Netanyahu, ministrul apărării Gallant și fostul ministru al apărării Ganz – au ținut o conferință de presă, urmată de întrebări ale ziariștilor, pe marginea situației actuale a conflictului și a criticilor internaționale tot mai susținute la adresa Israelului. Principalele idei enunțate de cei trei s-au referit la continuare efortului de război până la înfrângerea definitivă a organizației Hamas, eliberarea osaticilor și respingerea presiunilor exercitate pe plan internațional împotriva Israelului.

Întrebat cu privire la viitorul Fâșiei Gaza după încheierea războiului, premierul Netanyahu s-a opus ideii unei prezențe a Autorității Palestiniene în mecanismul de guvernare al acesteia, poziție care contrazice viziunea administrației americane în domeniu, și a criticat, totodată, atitudinea recentă a unor lideri europeni, în speță a președintelui Franței, Emmanuel Macron, care solicită încheierea grabnică a ostilităților pentru a se preîntâmpina noi pierderi umane în rândul populației civile palestiniane.

El a accentuat cu fermitate că nu există nicio îndreptățire morală în poziția președintelui francez și că dacă Occidentul civilizat nu va înţelege că lupta împotriva unor terorişti precum cei din Hamas este şi cauza lui, în curând se va confrunta cu astfel de fenomene la el acasă. Premierul Netanyahu a respins, totodată, ideea vehiculată de unii miniştri israelieni că după război Israelul ar coloniza din nou Fâşia Gaza.

https://www.romania-actualitati.ro/stiri/in-lume/israelul-a-lichidat-mii-de-luptatori-hamas-id184944.html

De același autor

Related Articles