Israel-Hamas: Israelienii se vor lupta doar cu unghiile, dacă va trebui, declară Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, se pare, avertismentul preşedintelui american Joe Biden că va opri unele livrări de armament către Israel dacă acesta atacă Rafah, afirmând că ţara sa este pregătită să reziste de una singură dacă va fi necesar, potrivit Reuters.

‘După cum am spus deja, dacă trebuie, vom lupta cu unghiile’, a spus Netanyahu într-o declaraţie video. ‘Dar noi avem mult mai mult decât unghiile noastre, şi cu acea putere a spiritului, cu ajutorul lui Dumnezeu, împreună vom învinge!’, a adăugat el.

Dacă Israelul va trebui să ‘reziste singur’, el va lupta ‘singur’, a afirmat Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat.

‘Suntem în ajunul Zilei Independenţei. În Războiul de Independenţă, acum 76 de ani, eram puţini împotriva multora. Nu aveam arme, exista un embargo asupra armelor pentru Israel, dar cu măreţia spiritului, a curajului şi a unităţii între noi, am câştigat’, a afirmat premierul israelian, citat de EFE.

Israelul va sărbători Ziua Independenţei pe 14 mai, care marchează crearea Statului Israel în 1948, ceea ce palestinienii numesc Nakba (‘dezastru’, în arabă).

‘Astăzi suntem mult mai puternici. Suntem hotărâţi şi uniţi să ne învingem duşmanul…. Dacă trebuie să fim singuri, vom fi singuri. Ne vom lupta cu dinţi şi cu unghiile (…) Vom câştiga împreună’, a subliniat Netanyahu într-un mesaj video difuzat pe canalele sale.

Deşi nu o menţionează în mod direct, mesajul lui Netanyahu – cu cinci zile înainte de Ziua Independenţei – răspunde declaraţiilor de miercuri ale lui Biden, care într-un interviu la CNN a afirmat că dacă trupele israeliene invadează Rafah, SUA nu vor mai trimite arme ofensive precum artilerie şi obuze pentru armată, deşi va continua să furnizeze material defensiv pentru sistemul antirachetă Iron Dome, în conformitate cu angajamentul său faţă de apărarea Israelului.

Armata israeliană dispune de muniţia de care are nevoie pentru operaţiunile de la Rafah şi alte operaţiuni planificate, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.

Israelul a început operaţiunea luni la Rafah, deşi insistă că sunt raiduri selective în partea de est a acestui oraş, la capătul sudic al Fâşiei Gaza şi unde trăiesc aproximativ 1,5 milioane de persoane strămutate, mai mult de jumătate din populaţia Fâşiei Gaza, notează EFE.

Un purtător de cuvânt al armatei a indicat că, din acea zi, Israelul a eliminat aproximativ 50 de ‘terorişti’ şi că au fost găsite aproximativ 10 guri de tunel, pe lângă faptul că aproximativ 150.000 de oameni au fugit deja din oraş, deşi nu au un loc sigur unde să meargă.

Preşedintele Joe Biden consideră că o operaţiune majoră a Israelului la Rafah nu va contribui la obiectivul ţării de a învinge gruparea militantă palestiniană Hamas în Gaza, a declarat joi Casa Albă, citată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a spus că Hamas a fost presată în mod semnificativ de Israel şi că există modalităţi mai bune de a urmări ceea ce a mai rămas din conducerea grupării decât o operaţiune cu risc semnificativ pentru civili.

‘Argumentul că într-un fel ne îndepărtăm de Israel sau că nu suntem dispuşi să-l ajutăm să învingă Hamas nu corespunde faptelor’, a afirmat el.

Kirby a adăugat că SUA şi Israelul desfăşoară în continuare consultări despre căi alternative la o operaţiune terestră majoră în Rafah.

Actuala rundă de negocieri de la Cairo cu privire la un posibil acord de eliberare a ostaticilor s-a încheiat aparent fără o rezolvare a divergenţelor, a declarat joi un înalt oficial israelian. Israelul îşi va continua operaţiunea în Rafah aşa cum a fost planificată, a adăugat acelaşi oficial, citat de Reuters.

Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles