Israel: Guvernul Netanyahu anunță o încetare a focului de patru zile, timp în care Hamas ar urma să elibereze 50 de ostatici

Guvernul israelian a anunțat miercuri, la primele ore ale dimineții, că a ajuns la o înțelegere cu Hamas pentru eliberarea a 50 de femei și copii, ținuți ostatici în Gaza, în schimbul unei încetări parțiale a focului de patru zile.

Biroul prim-ministrului Netanyahu precizează că pauza operațiunilor militare va fi prelungită cu o zi suplimentară pentru fiecare 10 ostatici eliberați, pe lângă cei 50. Nu a precizat când vor fi sistate operațiunile militare în Gaza, dar primii ostatici ar trebui să fie eliberați în 48 de ore de la aprobarea acordului. Potrivit presei israeliene, primul grup de ostatici ar urma să fie eliberat joi.

La rândul său, Hamas a confirmat că s-a ajuns la un acord și a adăugat că 150 de femei și copii palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene.

Surse americane au declarat pentru The Guardian că între cei 50 de ostatici care urmează a fi eliberați se numără și trei americani, între care o fetiță de 3 ani ai cărei părinți au fost uciși în atacul Hamas din 7 octombrie.

Ca parte din acord, aviația israeliană va opri complet raidurile în sudul Fâșiei Gazei în timpul celor patru zile, iar în partea de nord va acorda pauze operaționale de șase ore pe zi. În același timp, va fi permis accesul camioanelor cu ajutoare umanitare în toate zonele din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a declarat că armata israeliană “va rămâne vigilentă în timpul armistițiului și va folosi timpul pentru a se pregăti pentru viitoare operațiuni”.

Sursa: www.biziday.ro

Sursa foto: agerpres.ro

De același autor

Related Articles