Ascultă Radio România Reșița Live

Iran: Căutarea elicopterului prăbuşit cu preşedintele Raisi continuă în condiţii dificile 

Echipele de salvare continuă căutarea elicopterului implicat duminică într-un accident într-o zonă muntoasă din nord-vestul Iranului şi la bordul căruia se aflau mai mulţi oficiali, inclusiv preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, dar acţiunea este îngreunată de condiţiile meteo dificile şi de căderea nopţii, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Iran: Căutarea elicopterului prăbuşit cu preşedintele Raisi continuă în condiţii dificile 

Articol editat de Valentina Adam, 20 mai 2024, 05:33

Rusia trimite salvatori în Iran pentru a ajuta la operaţiunile de căutare a elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, victima unui „accident”, potrivit oficialilor iranieni şi media oficiale iraniene, a anunţat Moscova luni dimineaţa, relatează AFP.

„La cererea părţii iraniene, salvatori din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă vor ajuta la operaţiunile de căutare şi salvare a elicopterului în care se afla preşedintele” iranian, a scris ministerul într-un comunicat publicat pe Telegram. Echipa „se îndreaptă spre Tabriz”, un oraş mare din nord-vestul Iranului, şi are „47 de specialişti cu echipamentul necesar, vehicule de teren şi un elicopter BO-105”, se arată în comunicat.

Căutarea elicopterului prăbuşit cu preşedintele Raisi continuă în condiţii dificile

Declaraţiile oficialilor iranieni şi relatările din mass-media locale sugerează o prăbuşire a elicopterului, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

De asemenea, aceleaşi declaraţii confirmă că la bordul aparatului care nu a mai ajuns la destinaţie se aflau în total nouă persoane, printre care preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, iar soarta lor încă nu este cunoscută.

Potrivit presei de stat de la Teheran, vremea nefavorabilă – prezentată şi ca posibilă cauză a accidentului – complică eforturile de căutare. Şeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat mobilizarea tuturor resurselor pentru operaţiunea de căutare-salvare, în care s-au implicat şi Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei. Potrivit unui oficial iranian, zona unde s-ar afla elicopterul ar fi fost localizată aproximativ pe o rază de doi kilometri.

Conform agenţiei de presă semi-oficiale FARS, citată de CNN, oficiali iranieni au reuşit să contacteze de mai multe ori două persoane de la bordul elicopterului după dispariţia acestuia, cele două persoane fiind un membru al echipajului şi un pasager, a căror identitate nu a fost precizată, lucru interpretat de acei oficiali ca fiind un posibil indiciu că „incidentul nu a fost sever”.

„Este întuneric şi a început să plouă, dar căutarea continuă. Echipele de salvare au ajuns totuşi în zonă, dar ploaia a format noroi, făcând căutarea dificilă”, a transmis din respectiva zonă un reporter al televiziunii de stat iraniene.


Aceasta din urmă şi-a întrerupt programele pentru a difuza rugăciuni pentru Raisi de pe tot cuprinsul ţării, prezentând totodată imagini cu operaţiunea de căutare în care membrii echipelor de intervenţie merg pe jos într-o zonă muntoasă într-o ceaţă densă.

Într-o declaraţie transmisă de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, acesta afirmă că se roagă pentru preşedinte şi asigură populaţia că accidentul de elicopter nu va afecta funcţionarea statului.

Mai multe ţări, printre care Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Arabia Saudită, Qatar şi altele şi-au oferit sprijinul în operaţiunea de căutare, iar Uniunea Europeană a activat serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit pentru a asista operaţiunea de căutare.

În acest timp, la Washington, Casa Albă a transmis că preşedintele Joe Biden a fost informat despre accidentul de elicopter al preşedintelui iranian şi urmăreşte evoluţia situaţiei.

De partea sa, Rusia a transmis că este pregătită să ofere Iranului tot sprijinul necesar pentru găsirea elicopterului şi investigarea cauzelor accidentului.

Delegaţia preşedintelui iranian vizitase provincia Azerbaidjanului de Est, unde a fost inaugurat un baraj la frontiera azeră, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi preşedintele azer Ilham Aliev.

***ORA 19:18 VIDEO UPDATE Iran: Starea preşedintelui Raisi, în continuare incertă după accidentul de elicopter; televiziunea de stat iraniană difuzează rugăciuni

Căutări intense erau în desfăşurare duminică după-amiază în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul implicat într-un accident şi la bordul căruia pare că se aflau preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, în timp ce starea acestora încă nu este cunoscută şi televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Ultima poziţie a elicopterul dispărut într-o zonă muntoasă este cunoscută cu aproximaţie, respectiv pădurea Dizmar din apropierea oraşului Varzaghan, dar căutările sunt îngreunate de condiţiile meteo nefavorabile, în special ceaţă densă, a declarat la televiziunea de stat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi, care a mai spus că au existat unele contacte cu ocupanţii elicopterului, fără a oferi detalii.

Ministrul de interne a confirmat o „aterizare forţată” a respectivului elicopter, dar a evitat să confirme şi faptul că preşedintele Raisi se afla la bordul aparatului, deşi relatările din mass-media converg în această direcţie. Între timp, inclusiv televiziunea de stat iraniană a transmis, potrivit AFP, că „un accident a survenit cu elicopterul care transporta preşedintele” în regiunea Jofa.

Un oficial iranian neprecizat, care a vorbit agenţiei Reuters cu condiţia anonimatului, a declarat că elicopterul în care se afla preşedintele s-a „prăbuşit” în munţi şi că vieţile celor de la bord – confirmând că printre ei se află şi ministrul de externe – sunt în pericol. „Avem încă speranţe, dar informaţiile care vin de la locul prăbuşirii sunt foarte îngrijorătoare”, a indicat acest oficial.

Potrivit relatărilor din mass-media, două din convoiul de trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii vizitate.

Delegaţia preşedintelui vizitase provincia Azerbaidjanului de Est, unde a fost inaugurat un baraj la frontiera azeră, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi preşedintele azer Ilham Aliev.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat primele imagini din zona unde ar fi survenit accidentul de elicopter, arătând membri ai Semilunei Roşii deplasându-se printr-o ceaţă densă. În alte imagini difuzate de aceeaşi televiziune sunt transmise rugăciuni pentru sănătatea preşedintelui aflate în desfăşurare în mai multe moschei, inclusiv în moscheea din oraşul sfânt Mashhad.

Potrivit agenţiei IRNA, circa 20 de echipe având în dotare inclusiv drone şi câini de urmă au fost mobilizate pentru operaţiunile de căutare-salvare.

Macron consideră că Ucraina ar trebui să primească permisiunea de a ataca cu arme occidentale baze militare în Rusia
Internațional miercuri, 29 mai 2024, 07:27

Macron consideră că Ucraina ar trebui să primească permisiunea de a ataca cu arme occidentale baze militare în Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să ‘neutralizeze’ bazele militare de...

Macron consideră că Ucraina ar trebui să primească permisiunea de a ataca cu arme occidentale baze militare în Rusia
Zelenski, în vizită în Belgia, înaintea unei vizite în Portugalia
Internațional marți, 28 mai 2024, 10:06

Zelenski, în vizită în Belgia, înaintea unei vizite în Portugalia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se află într-un turneu în Uniunea Europeană (UE), efectuează marţi o vizită la Bruxelleş...

Zelenski, în vizită în Belgia, înaintea unei vizite în Portugalia
Zeci de mii de spanioli protestează la Madrid împotriva amnistierii secesioniştilor catalani
Internațional duminică, 26 mai 2024, 16:09

Zeci de mii de spanioli protestează la Madrid împotriva amnistierii secesioniştilor catalani

Zeci de mii de manifestanţi au protestat duminică la Madrid împotriva unui proiect de lege care îi amnistiază pe secesioniştii catalani,...

Zeci de mii de spanioli protestează la Madrid împotriva amnistierii secesioniştilor catalani
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost înmormântat în oraşul său natal
Internațional joi, 23 mai 2024, 17:50

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost înmormântat în oraşul său natal

După două zile de ceremonii funerare la care au participat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, preşedintele iranian Ebrahim Raisi...

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost înmormântat în oraşul său natal
Internațional luni, 20 mai 2024, 10:07

Iran: Rămăşiţele victimelor accidentului de elicopter, inclusiv cele ale preşedintelui Raisi, au fost recuperate

Salvatorii iranieni au recuperat luni dimineaţă rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi ale altor opt pasageri...

Iran: Rămăşiţele victimelor accidentului de elicopter, inclusiv cele ale preşedintelui Raisi, au fost recuperate
Internațional duminică, 19 mai 2024, 15:17

Ungaria: Doi morţi şi cinci dispăruţi după o coliziune pe Dunăre

Salvatorii ungari căutau supravieţuitori duminică după o coliziune produsă sâmbătă între o navă de croazieră şi o barcă cu motor pe...

Ungaria: Doi morţi şi cinci dispăruţi după o coliziune pe Dunăre
Internațional joi, 16 mai 2024, 18:35

Robert Fico poate vorbi, dar starea sa rămâne critică, afirmă preşedintele ales slovac Pellegrini

Premierul slovac Robert Fico, rănit grav după tentativa de asasinat de miercuri, poate vorbi, dar starea este în continuare „foarte...

Robert Fico poate vorbi, dar starea sa rămâne critică, afirmă preşedintele ales slovac Pellegrini
Internațional miercuri, 15 mai 2024, 16:29

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit în urma unui atac armat

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit prin împuşcare miercuri după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara...

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit în urma unui atac armat