Inovarea „poate fi decisivă pentru revenirea economiei europene”

avioane multirol

Prima rundă de finanţare a iniţiativelor tehnologice este consacrată unor proiecte care urmăresc îmbunătăţirea vieţii oamenilor şi stimularea competitivităţii industriei europene.
Pachetul investiţional în inovarea, anunţată acum un an de Comisia Europeană, înseamnă 9 miliarde de euro din fonduri UE care vor genera, la rândul lor, o participare de 10 miliarde de euro din resurse private şi 4 miliarde din fonduri publice ale statelor membre UE.
Tot acest pachet este construit pentru ca prin parteneriate public privat sau public public să se abordeze mai eficient nişte probleme majore.
De exemplu, antibioticile de generaţie nouă, sau o soluţie pentru diabet, sau maşini nepoluante, sau avioane mai puţin zgomotoase şi energofage.
Cea mai mare parte din aceste resurse merge spre iniţiativele tehnologice comune.
Acestea sunt o formulă de parteneriat public privat care a apărut în cadrul programului Cadru 7, trecut pentru cercetare ca o modalitate de a combina resursele pentru rezlvarea unor probleme majore.
Au fost 5 asemenea teme identificate în programul trecut, medicină inovativă, domeniul aerospaţial şi al transporturilor aeriene, al pilelor de combustie cu hidrogen, nanotehnologii şi componente şi sisteme electronice.
Domenii noi
În noua perioadă de finanţare apar două domenii noi, dezvoltarea unor trenuri şi a unei infrastructuri feroviare mai eficiente şi dezvoltarea sistemului european de management al traficului aerian.
Asta într-o formulă organizatorică separată.
Iniţiativele tehnologice comune cunoscute sub abreviatura din engleză GTI îşi organizează propria agendă de cercetare şi acordă finanţare pe bază de proiecte înaintate la cererile de propuneri deschise şi atenţie au apărut primele asemenea call-uri.
Prima rundă de finanţare este consacrată unor proiecte care urmăresc îmbunătăţirea vieţii oamenilor şi stimularea competitivităţii industriei europene.
Lansarea are loc la mai puţin de un an după ce Comisia a prezentat în pachetul privind investiţii la inovare, un set de propuneri vizând crearea a 7 parteneriate public privat care implică investiţii totale de aproape 20 de miliarde de euro în următorii 7 ani.
Cercetarea şi inovarea pot fi decisive în procesul de revenire a economiei europene
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso afirma că cercetarea şi inovarea pot fi decisive în procesul de revenire a economiei europene.
„Trebuie să susţinem în continuare cercetarea şi inovarea pentru a maximiza creşterea economică şi a îmbunătăţi strandardul de viaţă. Suntem în prim proces de revenire a economiei europene după cea mai gravă criză din ultimii 80 de ani. Creşterea economică a revenit, este estimată la circa 2% pentru anul viitor şi pentru prima oară după anul 2011 a început să scadă uşor şomajul şi să crească veniturile populaţiei.
Este momentul să spunem cercetătorilor şi antreprenorilor că deşi criza nu s-a încheiat încă, pentru că nu o putem considera terminată câtă vreme şomajul este încă la cote atât de înalte, guvernele sunt deja conştiente că trebuie să investească în viitor pentru a asigura noi locuri de muncă, iar inovarea şi economia digitală sunt vitale”, a declarat preşedintele CE.
„Ele au înţeles, de asemenea, că modul de până acum de a face afaceri nu mai este o opţiune, de aceea strategia europeană de creştere şi creare de locuri de muncă prevede o alocare de 3% din PIB al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare, care ar putea genera circa 3,7 milioane de locuri de muncă până în anul 2025”, a adăugat Jose Manuel Barroso.
La cererile competitive, lansate miercuri, pot participa companii, universităţi sau organizaţii de cercetare, iar cele mai bune proiecte vor fi selectate pentru finanţare în urma unor evaluări.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles