Independența Cataloniei rămâne o problemă

Începem o săptămână dificilă pentru Spania confruntată cu problema independenţei Cataloniei.

Procesul de destituire a liderului separatist Carles Puigdemont şi a guvernului său regional va continua la Madrid, în timp ce la Barcelona parlamentul local ar putea vota o declaraţie de independenţă.

Vinerea viitoare la ora locală 10:00, Senatul de la Madrid se reuneşte în plen, pentru a aproba măsurile decise de guvernul Rajoy pentru Catalonia.

Este de aşteptat ca acestea să fie aprobate fătă nicio dificultate deoarece Partidul Popular al preierului Mariano Rajoy deţine majoritatea în Camera Superioară a Parlamentului spaniol.

De altfel, şeful executivului va asista la acest plen şi va avea o intervenţie în care va argumenta necesitatea aprobării decretului.

Începând de sâmbăta viitoare după publicarea Decretului în buletinul oficial al Spaniei, Carles Puigdemonţ liderul guvernului regional catalan, va fi destituit din funcţie împreună cu tot cabinetul format din miniştrii regionali, aşa-numiţii „consellers”.

Nu este clar cu cine va fi înlocuit Puigdemonţ însă funcţiile exercitate de miniştrii săi vor fi preluate de ministerele de la Madrid.

Coordonarea poliţiei regionale catalane va fi şi ea preluată de Ministerul de Interne Spaniol, iar Parlamentul Catalan va avea prerogative limitate.

Pasul final din acest plan acordat cu partidele Socialist şi Ciudadanos este organizarea de alegeri regionale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Inigo Mendez de Vigo, a precizat pentru televiziunea publică spaniolă: „Într-un termen de maximum 6 luni se vor organiza alegeri astfel încât catalanii să decidă opţiunea politică pe care o doresc.”

De la Barcelona parlamentul catalan a anunţat un plen pentru marţi 24 octombrie în care se va dezbate un răspuns la deciziile guvernului spaniol.

Purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Jordi Turull a lăsat să se înţeleagă faptul că nu este exclus ca deputaţii catalani să voteze chiar declaraţia de independenţă şi a criticat deciziile guvernului de la Madrid, spunând despre ele că înseamnă o lovitură de stat. RRA

De același autor

Related Articles