Incendii de pădure în Australia: Premierul Scott Morrison, criticat de pompieri

Premierul australian Scott Morrison a fost vizat duminică de critici virulente din partea pompierilor pentru modul în care a comunicat şi a gestionat criza, în timp ce incendiile de pădure au făcut deja 24 de morţi, între care şi trei pompieri, informează AFP.

Unul dintre aceştia, Paul Parker, 57 de ani, aflat la volanul unei autospeciale încetineşte văzând o cameră de televiziune, apoi se opreşte, insultându-l pe geam pe premierul conservator, de parcă acesta ar fi fost prezent.

El a declarat duminică pentru AFP că se simte „absolut consternat” de guvern, „în special de Scott Morrison”.

Auzindu-l pe premier spunând că mii de pompieri voluntari voiau să fie pe teren pentru a se lupta cu flăcările, Parker a explodat într-un limbaj care trăda profunda sa mânie.

„Eşti un prost, amice”, a spus el, ca şi cum s-ar fi adresat premierului. „Vino pe teren să vezi ce îndurăm noi. Nu ai nicio idee despre asta, tipule. Guvernul nu are nicio idee!”, conform AFP.

El a explicat că pompierii „îşi pun viaţa în joc” pentru a combate flăcările.

„Ceea ce ne place să facem, amice, ne pune viaţa în pericol”, a continuat el ironic. „Eu o fac pentru vecinii mei, pentru satul Nelligen, pentru australieni”.

„Nu o fac pentru Scott Morrison sau pentru orice nenorocit din guvern”, a mai spus acesta.

Şeful serviciilor rurale de pompieri din New South Wales, Shane Fitzsimmons, a criticat la rândul său comunicatul guvernului, declarându-se „foarte dezamăgit” că a aflat din presă decizia anunţată în ajun de Morrison de a chema 3.000 de rezervişti din armata pentru a-i ajuta pe pompieri.

Fitzsimmons a deplâns la postul de radio 2GB o lipsă a „celei mai elementare curtoazii profesionale”, în timp ce ziua de sâmbătă fusese „foarte, foarte încărcată” şi a afirmat că reacţia guvernului „nu este satisfăcătoare”.

În urmă cu câteva zile, un pompier a refuzat să strângă mâna premierului în cursul unei vizite pe teren.

Duminică, Morrison a respins criticile, afirmând că urgenţa pe moment era de a lupta împotriva incendiilor.

„Multe critici au fost lansate, dar trebuie să ne concentrăm pe riposta” faţă de incendii, a spus el. „Oamenii mi-au făcut reproşuri, au făcut reproşuri Verzilor şi nu mai ştiu cui… Nu ajută pe nimeni în acest moment”.

Morrison a fost foarte criticat de asemenea pentru faptul de a fi privilegiat foarte lucrativul sector al cărbunelui mai degrabă decât lupta împotriva încălzirii climatice, al cărei rol este scos în evidenţă în actuala criză a mediului.

Sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles