Încă un atac în presa britanică: România vrea drepturi egale cu ale cetățenilor britanici pentru cei 220.000 de români din UK

După atacul virulent la adresa președintelui Klaus Iohannis, atac generat de un gest banal, cotidianul britanic Daily Express a publicat faptul că ministrul român pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ar fi declarat, la BBC 4, că discuțiile despre Brexit nu vor începe până când premierul Theresa May nu va accepta să acorde  cetățenie britanică cetățenilor români rezidenți în această țară.

Daily Express, un ziar bine  cunoscut pentru poziția sa anti europeană și  anti-românească a interpretat în mod artificial declarația  ministrului Birchall și a subliniat că  „asta înseamnă că cei 220.000 de români rezidenți legal în Marea Britanie ar putea beneficia de drepturi depline, ca cetățeni britanici”.

Care au fost de fapt declarațiile ministrului român

Totul a plecat de la întrebarea moderatorului emisiunii de la BBC care  a întrebat-o pe Ana Birchall dacă  prioritățile statului român vor fi „ca cetățenii români să poată câștiga cetățenia acestei țări dacă au trăit aici timp de 4-5 ani”.

Răspunsul ministrului român a fost următorul: „Pentru România, este foarte important să protejeze deplin drepturile și interesele cetățenilor români în Marea Britanie. Nu doar pentru un an sau doi, ci pe termen lung. Nu vorbim aici despre numere, ci despre viețile oamenilor, viitorul și speranțele lor”.

Birchall a mai precizat că Marea Britanie trebuie să își achite angajamentele financiare față de UE înainte de începerea discuțiilor pentru Brexit și a respins întrebarea cu privire la un acord de liber schimb între UE și Regatul Unit.

Express mai scrie și despre faptul că România urmează să dețină președinția Consiliului Europei între ianuarie și iunie 2019, atunci când urmează ca Brexit-ul să fie finalizat.

 

Cele mai citite

Related Articles