În Spania, sute de trenuri au fost anulate, din cauza grevei femeilor

Astăzi, transportul feroviar va fi perturbat în Spania, din cauza apelului la grevă generală pentru apărarea drepturilor femeilor, apel lansat de principalele sindicate spaniole, a anuntat  Compania Națională Renfe.

Pentru Ziua Mondială a Drepturilor Femeii, pe rutele interurbane, 200 de trenuri din 568 nu vor circula, potrivit unei rezolț?ii a Ministerului de Echipamente și Transport, de care aparţine Compania Renfe, rezoluţie publicată miercuri, pe site-ul său.

Textul prevede că doar 65% din servicii vor fi furnizate. Pentru trenurile de mare viteză (AVE) sau pentru cele care asigură călătorii pe distanţe lungi, 105 trenuri sunt anulate (72% din serviciul asigurat). Zece sindicate au lansat un apel, la sfâr?itul lunii februarie, pentru această grevă de 24 de ore de astăzi. De asemenea, unele colective feministe le-au cerut femeilor să renunțe şi la treburile domestice.

Cele două centrale principale, Comisiile Muncitorilor (CCOO) și Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT), care inițial nu au cerut o grevă, au susținut în cele din urmă o oprire a activităţii de două ore. Pentru CCOO, este vorba despre denunțarea „negaţiei cu privire la inegalitățile” dintre bărbați și femei, care au fost agravate și mai mult de criza financiară gravă, cu care s-a confruntat Spania, între 2008 și 2014. Aceasta, a declarat recent secretarul său general, a dus la o pierdere de putere de cumpărare de 22% în sectoarele cele mai feminine.De asemenea, trebuie denunțată inegalitatea „în ceea ce privește angajarea, hărțuirea și violența suferite de mii și mii de femei”, potrivit sindicatului UGT.

Greva a fost dezbătută săptămâni întregi în Spania și multe personalități au anunțat că vor participa. Muza regizorului Pedro Almodovar, actrița Penelope Cruz, a anunțat că-şi va anula unele dintre angajamente și că va fi, de asemenea, într-o grevă „domestică”, lăsându-şi cei doi copii în grija tatălui lor, Javier Bardem.

sursa foto: libertatea.ro