În Franţa a intrat în vigoare o nouă izolare generalizată a populaţiei la domiciliu

În Franţa a intrat în vigoare, de la miezul nopţii, o nouă izolare generalizată a populaţiei la domiciliu, pentru a reduce propagarea galopantă a virusului din ultimele săptămâni. Există, însă, diferenţe faţă de carantina din primăvară, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.

Creşele, grădiniţele, şcolile şi liceele rămân deschise. Doar universităţile studiază online. Activitatea economică va continua în toate sectoarele: servicii publice, industrie, agricultură, construcţii, iar acolo unde nu se poate recurge la telemuncă, oamenii vor merge la serviciu. Cât priveşte comerţul, rămân deschise doar magazinele alimentare. Toate celelalte, precum şi restaurantele, barurile şi alte locuri ce presupun adunarea publicului îşi închid porţile. Vor fi permise în continuare vizitele în căminele pentru vârstnici, riguros programate şi cu măsuri sanitare stricte. Pentru restul populaţiei este permisă părăsirea locuinţei doar o oră pe zi pe o rază de un kilometru în jurul casei pentru cumpărături, mişcare fizică şi alte motive clar definite. La fiecare ieşire din casă, că merg la muncă sau să-şi plimbe câinele, francezii trebuie să aibă asupra lor declaraţia pe proprie răspundere. Deplasările între regiuni sunt interzise.

Într-o conferinţă de presă de aproape două ore, premierul Jean Castex şi mai mulţi miniştri au făcut aseară pură pedagogie, explicând cum vor decurge lucrurile de astăzi şi până pe 1 decembrie pentru fiecare situaţie în parte. Ministrul sănătăţii a prezentat modul în care vor fi susţinute spitalele, iar cel al economiei şi finanţelor a venit cu schema de ajutor pentru afacerile afectate de noua închidere. Potrivit unui sondaj de opinie, şapte din zece francezi aprobă noile restricţii, fiind convinşi că ele sunt indispensabile pentru a reduce impactul epidemiei. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

De același autor

Related Articles