În Bulgaria, peste criza provocată de epidemie se suprapune și una politică

O moțiune de cenzură este dezbătută astăzi în Parlamentul de la Sofia, în timp ce manifestanții anticorupție se pregătesc pentru o nouă săptămână de proteste.

Săptămâna va fi decisivă pentru evoluția crizei politice.

Vor avea loc dezbaterile pe marginea moțiune de cenzură anticorupție, depusă de Partid Socialist și sprijinită de Partidul Etnicilor Turci, al musulmanilor. Votul va avea loc cel mai probabil miercuri.

Situația se complică de decizie organizatorilor protestelor, care atrag zilnic zeci de mii de oameni, majoritate tineri, de a trece la acțiuni de nesupunere civică.

Astăzi va fi încercuit Parlamentul, vor fi blocate clădiri guvernamentale și comunale, gări, tribunale și pe drumuri. Demonstranții au început colectarea de semnături, în sprijinul organizării unei greve naționale. Ei s-au declarat împotriva tuturor partidelor parlamentare.

Lozinca lansată de președintele Radev „/…/ mafioţi afară!” a devenit „Toți, afară!”. Principalele cereri rămân demisia prim-ministrului și a procurorului șef. Unul din liderii protestului, avocatul /…/, a avertizat că și un cabinet de experți, varianta lansetă de guvernanți, nu va modifica mai nimic.

A apărut cerere de convocare a unei Mari Adunări Populare în scopul modificării Constituției.

Prim-ministrul Borisov inițial a promis demisia miniștrilor de finanțe, al economiei și de interne, apoi a amânat acceptarea demisiilor și a promis o remaniere radicală a Guvernului, după votul pe marginea moțiunii de cenzură.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles