Guvernul ungar a atacat la Curtea Europeană de Justiţie cotele obligatorii de distribuire a refugiaţilor

refugiati 1

Ministrul ungar al justiţiei şi-a exprimat încrederea că, într-un an, va fi luată o decizie în procesul în care Ungaria a dat în judecată Uniunea Europeană împotriva cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor.

László Trócsányi a declarat vineri serara, în cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea publică ungară M 1, că autorităţile ungare nu au solicitat o procedură accelerată, deoarece nu ar dori să fie adoptată o decizie în grabă, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un caz fără precedent. Ministrul justiţiei a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ungaria a atacat la Curtea Europeană de Justiţie hotărârea adoptată de UE cu privire la sistemul de cote obligatorii de distribuire a refugiaţilor între statele UE. László Trócsányi a amintit că Parlamentul Ungariei a adoptat în noiembrie o decizie care a obligat guvernul ungar să atace în instanţă sistemul de cote, în interesul apărării Ungariei şi a Europei. Ministerul ungar al justiţiei solicită abrogarea sistemului de cote obligatorii privind distribuirea refugiaţilor, într-o cerere de 35 de pagini, care face trimitere la fondul cât şi la procedura adoptării deciziei UE. László Trócsányi a menţionat că la această cerere s-a lucrat mai multe luni de zile şi au fost consultaţi experţi pentru elaborarea unei cereri care să fie admisă de Curtea Europeană de Justiţie.

Cererea Ungariei va fi analizată de o instanţă formată din 15 judecători, a mai spus ministrul ungar al justiţiei, potrivit căruia va fi o bătălie juridică serioasă, pe parcursul căreia vor trebui exprimate opiniile şi în scris. László Trócsányi crede că totul depinde de judecători, iar soluţionarea cazurilor similare a necesitat de regulă un an şi jumătate. La întrebarea „De ce nu a solicitat Ungaria o precedură de urgenţă sau cel puţin suspendarea sistemului de cote obligatorii până la pronunţarea unei hotărâri?”, ministrul ungar al justiţiei a subliniat că în prezent sistemul de cote nu funcţionează în practică şi de acea Ungaria nu a soliciat o procedură de urgenţă. Fiind vorba despre un caz deosebit de important, Ungaria nu doreşte pronunţarea unei soluţii pripite, a adăugat László Trócsányi.

Rador

De același autor

Related Articles