Guvernul Franţei a ridicat la maxim alerta de securitate

Guvernul Franţei a ridicat la maxim alerta de securitate, ca urmare a atacului de la Moscova.

Francezii au o experienţă tragică cu atentatele islamiste, cele mai sângeroase din urmă cu opt-nouă ani soldându-se cu sute de morţi şi răniţi. Nivelul “urgenţă atentat” a fost stabilit în urma şedinţei extraordinare de duminică seară a Consiliului de Apărare, convocat de preşedintele Emmanuel Macron.

Măsura se impune după ce atentatul de la Moscova a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, care ameninţă şi ţara noastră, a scris premierul Gabriel Attal într-o postare pe reţeaua X, la încheierea Consiliului de Apărare de la Palatul Élysée. Guvernul a explicat ulterior într-un comunicat că această organizaţie islamistă a fost implicată în mai multe tentative de atentate recente, dejucată de forţele de ordine din mai multe ţări europene, între care Franţa şi Germania.

Şeful guvernului francez a convocat pentru această dimineaţă, la prima oră, o şedinţă a tuturor serviciilor ce răspund de securitatea ţării şi de siguranţa cetăţenilor.

Nivelul maxim de alertă “urgenţă atentat”, intrat de acum în vigoare, face posibilă aplicarea unor măsuri excepţionale pentru evitarea oricărui risc de atac, precum mobilizarea de forţe suplimentare pentru supravegherea spaţiului public, proceduri simplificate pentru intervenţie imediată, efectuarea de percheziţii sau reţineri de persoane în caz de suspiciuni de atentat, închiderea drumurilor, controlul frontierelor, suspendarea cursurilor şcolare, difuzarea de informaţii de natură să asigure protecţia cetăţenilor într-o situaţie de criză. RADOR 

Cele mai citite

Related Articles