Grupul BRICS, „contrapondere la influenţa SUA”

putin1

Rusia doreşte să imprime summitului BRICS, care începe astăzi în Brazilia, o importantă componentă politică, alături de cea tradiţională, economică.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul format de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud trebuie să devină parte integrantă a sistemului decizional global cu rol de contrapondere la influenţa Statelor Unite şi al aliaţilor acestora.
Pledând pentru creşterea cooperării politice în cadrul BRICS, preşedintele Putin a declarat că este necesar ca grupul să se opună încercărilor anumitor state de a impune comunităţii internaţionale cursul spre înlăturarea regimurilor ce nu le convin ca variantă unilaterală de rezolvare a crizelor.
În acest scop, Rusia propune înfiinţarea în cadrul BRICS a unui mecanism de consultări la nivel de miniştri de externe pe tema conflictelor regionale.
Rusia doreşte şi un rol mai mare al grupului în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii, a declarat Putin, subliniind totodată că nu există planuri de a înfiinţa, pe baza BRICS, o alianţă politico-militară.
O atenţie specială în cadrul summitului – a mai spus preşedintele Putin – va fi acordată crizelor din Siria, Irak şi Ucraina, ca şi înmulţirii cazurilor de aplicare în masă a sancţiunilor unilaterale, cum este cel al Rusiei, supusă în prezent unui asemenea atac din partea Statelor Unite şi aliaţilor acestora.

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles