Grupare militară iraniană, declarată organizaţie teroristă – implicaţii

Decizia preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a desemna grupare militară de elită a Iranului, Gardienii Revoluţiei, drept organizaţie teroristă intră de azi în vigoare, scrie Radio România Actualități.

Pe lângă rolul cheie în securitatea Iranului, Gardienii Revoluţiei au şi o consistentă influenţă în industrie şi comerţ, iar restricţiile impuse prin includerea pe lista teroriştilor vor avea impact asupra economiei ţării.

Corespondenţă de la Washington – Reporter: Doina Saiciuc – „Prima forţă de securitate a Iranului, cu 100.000 de militari, are propriile divizii, terestre, aeriene şi navale, controlează programul de rachete balistice al Iranului şi are un lanţ separat de comandă faţă de armată, care conduce direct la cea mai înaltă autoritate, Ayatollahul Ali Khamenei. Gardienii Revoluţiei Iraniene au ample interese comerciale, inclusiv în industriile energetică şi de construcţie ale Iranului, ceea ce face ca desemnarea teroristă să expună în mod considerabil o mai mare parte din economia iraniană sancţiunilor Statelor Unite, atât celor directe, cât şi celor secundare. Cu corpul Gardienilor Revoluţiei desemnat ca grup terorist, mult mai multe companii iraniene vor fi trecute pe lista celor cu care companiile străine nu pot avea în mod legal legături de afaceri.”

Bloomberg spune că cel puţin 229 de companii iraniene se află sub influenţa Gardienilor Revoluţiei, comparativ cu cele 25 de companii conectate cu aceştia înaintea desemnării lor ca grup terorist.

sursa RRA

foto RRA/ Donald Trump, WhiteHouse.org