Grecii votează din nou

ελογες 2015

Alegerile parlamentare anticipate în Grecia, au loc astăzi, 20 septembrie, înainte de începerea aplicarii masurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Mecanismul European de Stabilitate si Fondul Monetar International).
Guvernul Alexis Tsipras nu mai are sustinere din partea partidului Syriza, scindat în privinta oportunitatii aplicarii masurilor de austeritate.
Guvernul a reusit sa adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opozitiei moderate – partidul de centru-dreapta Noua Democratie (ND) si Partidul Socialist (PASOK).
Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobaţ pe 21 august noul plan de asistenta financiara destinata Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Liderii zonei euro au ajunş pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plati.
Pentru prima oara dupa 2012, creditorii nu sunt îngrijorati înaintea alegerilor din 20 septembrie – ramâne grecilor alegerea celui care va aplica mai bine memorandumul. Din acest punct de vedere, electorii greci nu au probleme. Toate partidele, de la Syriza la ND, trecând prin socialistii Pasok si centristii To Potami, vor aplicarea lui chiar daca discursul contine promisiuni electorale prea putin credibile.
Dupa sase luni de negocieri cu creditorii, guvernul Tsipras nu a reusit sa termine cu austeritatea, ramânând în zona euro. Economia greaca a cazut si s-a ajuns la controlul capitalurilor, tara este epuizata si încearca regasirea unei normalitati. Chiar daca acest memorandum va întretine recesiunea, grecii nu mai sunt tentati cu o noua confruntare cu institutiile europene.

(Veronica Todor)

De același autor

Related Articles