Germania se va dota în premieră cu drone înarmate

Comisia pentru apărare din Bundestagul german a dat, miercuri, undă verde pentru achiziţia de drone înarmate, o premieră în Germania, ţară care, în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare, informează AFP.

Comisia a aprobat achiziţia a 140 de done armate model israelian Heron TP, a precizat pentru AFP o sursă parlamentară.

Ministerul Apărării german preconizează să utilizeze 60 dintre ele pentru antrenamente şi alte 80 pentru “uz operaţional”, potrivit proiectului adoptat de comisie.

Comanda se ridică la o sumă totală de 152,6 milioane de euro. Dronele ar urma să fie livrate în decursul următorilor cinci ani.

Aceste drone vor fi utilizate în special pentru “a contribui la protecţia de soldaţi aflaţi în misiune în străinătate”, precizează documentul ministerului.

Germania a decis deja în 2018 să achiziţioneze drone Heron TP, însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, pe atunci membru al coaliţiei de guvernare conduse de Angela Merkel, s-a opus înarmării lor şi proiectul nu a fost finalizat.

După ani în care Germania a subinvestit în înarmare, ea a făcut la mijlocul lui februarie o schimbare istorică în această privinţă, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei care a avut efectul unei unde de şoc.

Cancelarul federal german Scholz a anunţat că doreşte să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naţionale şi că Germania va cheltui de acum încolo în fiecare an cel puţin 2% din PIB-ul federal pentru apărare.

Germania intenţionează să achiziţioneze în special un sistem de apărare antirachetă israelian, de tipul Domului de Fier.

Agerpres

Cele mai citite

Related Articles