Germania se confruntă deja cu al doilea val de coronavirus şi riscă să anuleze succesul iniţial prin nerespectarea regulilor de distanţare socială, a declarat preşedintele sindicatului german al medicilor, într-un interviu publicat marţi și citat de Reuters.

Numărul zilnic al cazurilor noi a crescut în mod constant în ultimele săptămâni, iar experţii din domeniul sănătăţii avertizează că nerespectarea regulilor de distanţare şi igienă de către o anumită parte din populaţie duce la răspândirea virusului. 

„Ne aflăm deja într-un al doilea val”, a declarat Susanne Johna, preşedinta Marburger Bund, care reprezintă medicii din Germania, pentru ziarul ”Augsburger Allgemeine”. Ea a afirmat că există pericolul ca dorinţa de întoarcere la normalitate şi renunţarea la măsurile de control să anuleze succesul pe care l-a avut Germania până în prezent şi a făcut un apel către cetăţeni de a respecta distanţarea socială şi regulile de igienă şi de a purta măşti. Ţara cu cea mai puternică economie a Europei a înregistrat mult mai puţine decese în cursul pandemiei decât vecini mari ai săi, ca Franţa şi Italia, datorită testării extinse, unui sistem sanitar bine echipat şi respectării distanţării sociale. 

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în Germania a crescut cu 879 morţi, ajungând la 211.281, potrivit datelor oferite de Institutul ”Robert Koch” (RKI) pentru boli infecţioase. Numărul deceselor a ajuns la 9.156. 

Johna a declarat că spitalele sunt pregătite şi că vor pune la dispoziţie paturi pentru pacienţii COVID-19 etapizat, reducând treptat numărul de internări în secţiile pentru alte boli. În Germania există aproape 21.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care 12.200 sunt momentan libere. Luni, 270 de pacienţi se aflau la terapie intensivă, dintre care 130 erau ventilaţi.