Germania, pregătită pentru o ratificare rapidă dacă Finlanda şi Suedia îşi vor depune candidaturile la NATO

– Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces de ratificare rapid, în cazul în care Finlanda şi Suedia vor decide să-şi înainteze candidaturile pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, subliniind totodată că ambele ţări au nevoie de garanţii de securitate, informează Reuters.

Germania a pregătit totul pentru un proces de ratificare rapid‘, a declarat Annalena Baerbock în a doua zi reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, adăugând că miniştrii au convenit sâmbătă să nu existe o ‘zonă gri’ între momentul în care cele două ţări şi-ar depune candidaturile şi momentul la care ele ar adera la organizaţie.

Dacă ele decid să adere, ele pot adera repede… Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanţii de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziţie, o zonă gri, când statutul lor este neclar‘, a spus şefa diplomaţiei germane.

Annalena Baerbock s-a referit la perioada de ratificare, care poate dura un an, şi în timpul căreia cele două ţări nordice nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unuia dintre aliaţi constituie un atac asupra tuturor membrilor Alianţei Atlanticului de Nord.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO ‘fără întârziere’ şi este de aşteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni.

De același autor

Related Articles