Franța a depășit ieri pragul de 90.000 de decese de COVID, iar situația cea mai gravă e în zona Parisului, unde sistemul spitalicesc este din nou sub presiune. Campania de vaccinare a luat amploare, dar cu peste 20.000 de contaminări zilnice declinul epidemiei este încă departe.

Regiunea pariziană Ile de France, o aglomerație urbană de aproape 12 milioane de locuitori, se confruntă cu cea mai gravă situație, având 95% din paturile de reanimare ale spitalelor ocupate, personalul epuizat și presiunea unui flux susținut de noi sosiri de pacienți infectați, mai ales cu o varianta britanică a virusului. În acest weekend sunt prevăzute zeci de transferuri de bolnavi COVID către alte zone ale țării.

Premierul Jean Castex a vizitat un spital parizian, unde a încercat să încurajeze cadrele medicale. 

Jean Castex: Urmărim în fiecare zi această situație ca să fim pregătiți să luăm în orice moment măsurile potrivite.Reporter: Şeful Guvernului a anunțat că ieri au fost vaccinați 300.000 de francezi, un record pentru o singură zi. Este al doilea weekend de vaccinare masivă în punctele febrile, regiunea pariziană, Coasta de Azur și Pas de Calais, unde au fost livrate doze suplimentare. Poliția și Jandarmeria au mobilizat forțele de ordine care să împiedice astăzi și mâine adunarea unor grupuri mari de persoane pe malurile râurilor, în parcuri sau în zonele pretabile la picnic, așa cum au făcut și săptămâna trecută.

romania-actualitati.ro