Franţa reinstituie starea de urgenţă în regiunea Parisului şi opt metropole

Franţa reinstituie de poimâine starea de urgenţă pentru două luni în regiunea Parisului şi în opt metropole. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat aseară un nou set de măsuri restrictive şi a insistat pe necesitatea de a îmbunătăţi sistemul de testare pentru depistarea COVID-19.

Măsura este valabilă în următoarele patru până la şase săptămâni. Cei care nu respectă regula riscă o amendă de 135 de euro, iar pentru a doua încălcare, amenda urcă la 1.500 de euro.

Președintele Emmanuel Macron a explicat că măsura nu îi vizează pe cei care în intervalul orar supus restricției merg sau se întorc de la muncă, motiv pentru care transportul în comun în aceste orașe va funcționa normal. De asemenea, francezii pot circula nestingheriți prin ţară și pot merge în vacanță.

În schimb, restaurantele, teatrele, cinematografele, sălile de spectacole, alte spații care primesc public vor continua să aplice restricțiile impuse în trecut și în plus, îşi vor adapta programul la noua măsură, necesară pentru a reduce contactele sociale și răspândirea virusului.

Emmanuel Macron: Obiectivul este să putem avea o viață economică, şcolile, liceele și universitățile să rămână deschise și să funcționeze, cetățenii să poate munci normal și să poate avea și o viață socială, însă dorim să reducem tot ceea ce a făcut să progreseze virusul în ultimele săptămâni și anume, reuniunile private, petrecerile, aniversările unde se adunau câte 50-60 de persoane, pentru că serile festive sunt vectori de accelerare a circulației acestui virus.

Statul va continua să plătească salariile angajaților trimiși în șomaj tehnic, va aplica noi dispozitive de sprijin pentru patronii obligați să își reducă sau chiar să îşi suspende activitatea, iar familiile sărace vor primi un ajutor excepțional de 150 de euro.

Italia a atins ieri cel mai ridicat nivel de până acum al cazurilor noi de coronavirus, peste 7.300, depăşindu-l pe cel consemnat la 21 martie. Şi Olanda, Bulgaria, Cehia sau Rusia vorbesc de un trend ascendent al pandemiei. RRA

Cele mai citite

Related Articles