Franţa interzice telefoanele mobile în şcoli din 2018

Telefoanele mobile vor fi interzise în școli și colegii începând din anul școlar 2018, a anunțat ministrul educației naționale, Jean-Michel Blanquer, scrie Le Monde citat de Rador. Este vorba de o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron.

Multe cadre didactice se alarmeaza din cauza „flagelului” și a „războiului fără sfârșit” pe care îl reprezintă mobilele în școli. Mai mult de opt adolescenți din zece aveau smartphone potrivit unui studiu al Credoc din 2015, față de 20% în 2011. Și tendința se extinde în școala primară, unde elevii încep să aibă mobile din clasa a IV-a elementară, din momentul în care merg singuri la școala, deoarece îi liniștește pe părinți să știe că îi pot contacta în orice moment.

Aplicarea acestei măsuri se anunța complicată. Codul educației interzice deja folosirea telefoanelor mobile în colegii și școli în timpul cursurilor. Interzicerea în curtea de recreatii și în perioadele dintre ore îi lasă în schimb pe cei din sindicatele cadrelor didactice cu îndoieli, atât din cauza respectării alegerii părinților (care vor să-și poată contacta copiii după cursuri), cât și a constrângerilor practice (angajații scolilor ar trebui să-și petreacă timpul căutând în ghiozdanele elevilor).

Jean-Michel Blanquer a estimat de asemenea că un părinte însoțitor într-o excursie școlară n-ar trebui, „în mod normal” să poarte însemne religioase, de exemplu văl pentru o mamă. „Abordarea mea personală este că orice persoană care însoțește elevii este în situația de a fi ceea ce se numește un colaborator benevol al serviciului public (…) care trebuie să se conformeze unui anumit număr de îndatoriri. Este poziția mea”, a declarat ministrul educației naționale.

Totuși, un studiu al Consiliului de Stat din decembrie 2013 arată că părinții însoțitori nu pot fi considerați agenți auxiliari ai serviciului public și deci nu sunt supuși neutralității religioase impuse cadrelor didactice. ‘Respect dreptul, bine ințeles, și există un stadiu al jurisprudenței ce trebuie consacrat”, a nuanțat totuși dl Blanquer.

Ministrul s-a declarat de asemenea partizanul „permiterii ca institutiile școlare să instaureze purtarea uniformei” pentru elevi.

De același autor

Related Articles