Franţa ar putea ieşi criza sanitară în septembrie, estimează președintele Consiliului Ştiințific, organismul care sfătuiește Guvernul de la Paris în gestionarea pandemiei de COVID-19. Soluția este accelerarea ritmului vaccinării în paralel cu respectarea măsurilor de prevenire.

Abia după ce vor fi vaccinate 10 – 12 milioane de persoane fragile, care prezintă risc crescut la contaminarea cu coronavirus, se va putea verifica cu adevărat care este rolul jucat de vaccinuri în combaterea epidemiei, a declarat astăzi, la postul public de știri, France Info, șeful grupului de oameni de știință care lucrează împreună cu guvernul la gestionarea epidemiei. El i-a încurajat pe francezi să nu aștepte totul de la vaccin și să continue să se protejeze încă o perioadă cu masca, păstrarea distanței și respectarea restricțiilor, înainte de a putea reveni la o viață normală. 

Profesorul Jean-François Delfraissy: Mai avem trei luni dificile care urmează. Varianta engleză vine să ne complice viaţa. Lucrurile vor începe să se mai îmbunătăţească în primăvară datorită încălzirii vremii, iar situația se va ameliora în mod real abia spre sfârșitul verii.

Potrivit cifrelor din ultimele zile, în 1% din testele pozitive depistate în Franța a fost detectată varianta britanică a coronavirusului. În așteptarea comunicării, mâine, de către Guvern, a unor posibile noi restricții pentru a evita reactivarea epidemiei după sărbătorile sfârșitului de an, profesorul Delfraissy a insistat că trebuie întărite protocoalele sanitare cu scopul de a evita închiderea școlilor. Să amintim că în Franța, școlile funcționează de la 1 septembrie cu prezența tuturor elevilor în clase, doar la licee fiind introdus un sistem hibrid, prezență și online. RRA