Franţa/alegeri: Macron favorit în turul al doilea (sondaje)

Preşedintele francez în exerciţiu, Emmanuel Macron, ar urma să câştige turul al doilea al prezidenţialelor în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu un scor cuprins între 54% şi 51% contra 46%-49%, potrivit sondajelor efectuate duminică după primul tur, notează AFP.

Rezultatul ar fi astfel mult mai strâns decât în urmă cinci ani, când Emmanuel Macron a câştigat cu 66,1% din voturi contra 33,9% pentru Marine Le Pen.

Cei doi s-au calificat duminică în turul al doilea, cu aproximativ 28% din voturi pentru preşedintele în exerciţiu şi aproximativ 23% pentru Marine Le Pen, potrivit estimărilor.

Cel mai strâns scor pentru turul secund este de 51%-49%, potrivit sondajului realizat de institutul Ifop-fiducial pentru TF1/LCI/ParisMatch/SudRadio. Alte două sondaje dau 54%-46%: cel al institutului Ipsos Sopra-Steria FranceTv/RadioFrance/LeParisien/LCP/RFI şi cel al OpinionWay pentru CNews/Europe1.

În detaliu, aproximativ o treime (35%) dintre alegătorii candidatei de dreapta Valérie Pécresse (Les Républicainş LR) l-ar vota pe Emmanuel Macron şi la fel pe Marine Le Pen, restul de 30% optând pentru un vot alb, nul sau abţinere, potrivit Ifop.

Pentru OpinionWay, 43% dintre alegătorii LR îl vor susţine pe preşedintele în exerciţiu, faţă de 27% pentru candidata de extremă dreapta.

În perspectiva turului al doilea, reportarea voturilor candidatului stângii radicale Jean-Luc Mélenchon – pe locul al treilea, potrivit ultimelor estimări – este, de asemenea, foarte dispersată: 33% pentru Emmanuel Macron, 23% pentru Marine Le Pen şi 44% alb, nul sau abţinere, conform Ifop. Ar fi 27% pentru actualul preşedinte şi 21% pentru Marine Le Pen, potrivit Opinionway.

Aproximativ 75% dintre alegătorii candidatului de extremă dreapta Eric Zemmour spun că doresc să voteze pentru candidata Rassemblement National, faţă de doar 4% pentru preşedintele în exerciţiu, potrivit Ifop.

Sondajul Ifop a fost efectuat duminică de la orele 20.01 (18.01 GMT) la 21.00 (19.00 GMT) pe un eşantion de 968 de persoane înscrise pe listele electorale extrase dintr-un eşantion reprezentativ al populaţiei franceze de 1.004 subiecţi în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare este de 3%.

Ancheta institutului OpinionWay a fost realizată duminică pe un eşantion de 1739 de persoane. Cel de la Ipsos are un eşantion de 1.172 de persoane, mai scrie AFP.

Agerpres

Cele mai citite

Related Articles