[FOTO-VIDEO] Fenomene neobişnuite şi antrax în Siberia

194

În pămîntul îngheţat din nordul tundrei siberiene s-au semnalat în ultima perioadă fenomene naturale inexplicabile: pământul a început să se umfle sub picioarele oamenilor de pe insula Belyy. La aceasta se adaugă apariţia, după 75 de ani, a unui focar de antrax în regiunea Iamalo-Neneţ.

În ultima perioadă, mass-media a relatat că pămîntul a început să se umfle sub picioarele oamenilor de pe insula Belyy. Un videoclip prezentat de Siberian Times arată un cercetător ce păşeşte pe ceea ce pare a fi iarbă normală, însă terenul începe să se mişte precum gelatina. Conform Siberian Times, 15 astfel de parcele au fost descoperite cu un diametru de un metru. Cercetătorii de mediu Aleksander Sokolov şi Dorothee Ehrich au descoperit zonele anul trecut. Aceştia lucrează pe insula din Marea Kara de mulţi ani, deoarece este un loc bun pentru observarea schimbărilor climatice, mulţumită populaţiei numeroase de urşi polari.

https://www.youtube.com/watch?v=06Xc3LtZRWo

În ultima expediţie, aceştia au tăiat iarba de pe una dintre bule şi au demonstrat că în interiorul lor se află de 200 de ori mai mult metan decât aer şi de 20 de ori mai mult dioxid de carbon. Desigur, este nevoie de mai multe cercetări, dar una dintre ipoteze este că noul val de căldură din Europa a cauzat dezgheţarea permafrostului, provocând eliberarea gazului metan în dedesubtul suprafeţei. ,,Probabil cele 10 zile de căldură puternică au pus în funcţiune mecanisme care produc o dezgheţare puternică a permafrostului, care a eliberat o cantitate uriaşă de gaze“ a declarat Sokolov. Deşi cercetătorii nu au demarat cercetări pentru a-şi valida ipoteza anterioară, scăpările de metan datorate dezgheţării permafrostului este deja considerată cauza apariţiei craterelor care apar în Siberia, precum cea de mai jos, descoperită în 2014. Cel mai alarmant aspect este că aceste gaze vor grăbi încălzirea globală, în cadrul unui studiu s-a estimat că pînă în 2100 peste 205 miliarde de tone de emisii de carbon vor fi eliberate de permafrost dacă schimbările climatice continuă să se intensifice. ,,Este clar, chiar şi pentru amatori că acesta este un semnal de alarmă puternic”, a declarat Sokolov

Focar de antrax în regiunea Iamalo-Neneţ

Şi tot pe seama încălzirii globale este pus şi focarul de antrax regiunea Iamalo-Neneţ . Opt bolnavi de antrax, un copil mort cu acest diagnostic şi câteva zeci de persoane dintr-o zonă izolată din nordul Rusiei transportate la spital pentru analize după ce autorităţile medicale au identificat un focar de antrax, boală bacteriană gravă care s-a răspândit de la turmele de reni, conform unui material publicat de BBC. Peste 2.300 de reni au murit de antrax în regiunea Iamalo-Neneţ din Siberia, iar familiile care se ocupau cu creşterea renilor au fost evacuate. Un val de căldură care a ajuns în această regiune siberiană, cu temperaturi care au atins 35 de grade Celsius, a favorizat probabil apariţia şi extinderea focarului de antrax.

siberia 1

Rusia a trimis trupe antrenate pentru război biologic pentru a participa la rezolvarea acestei urgenţe medicale. Un purtător de cuvânt al autorităţilor locale a declarat pentru agenţia de presă TASS că au fost spitalizaţi 90 de oameni pentru analize, dintre care 50 sunt copii. “Am hotărât să testăm toţi copiii care mână turme de reni, chiar dacă nu prezintă simptome de îmbolnăvire”, conform purtătorului de cuvânt.

siberia antrax

Focarul de antrax ar fi izbucnit probabil după ce temperaturile neobişnuit de ridicate au topit permafrostul, lăsând expuse resturi de reni infectate cu antrax în tundra siberiană, conform AFP. Familiile crescătorilor de reni din zonă au fost mutate într-o tabără aflată la 60 de kilometri de focarul de infecţie. Ultimul astfel de focar în regiune s-a produs în 1941. Maladia antrax este provocată de Bacillus anthracis şi poate fi mortală, dar din fericire nu se răspândeşte foarte uşor. Antraxul poate fi tratat cu antibiotice, dar tratamentul trebuie să înceapă imediat după infectare. Autorităţile suedeze au anunţat, la rândul lor, că investighează un focar de antrax la nişte ferme din centrul Suediei. Opt vite şi un cal de la câteva ferme din apropiere de Omberg, în regiunea Östergötland, au murit după ce un prim caz de îmbolnăvire cu antrax a fost confirmat de experţi la animale, în urmă cu o lună, conform site-ului thelocal.se.

Sursa: adevarul.ro