Bilanţ sângeros în urma atacului din Londra: 5 persoane decedate şi 40 de răniţi, printre ei aflându-se şi români!

UPDATE: 06.40

Bilanţul victimelor, în urma atacului terorist de la Londra este în creştere. Cel puţin cinci oameni au murit și 40 au fost răniți ieri în Londra. Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că atacatorul a fost ucis după ce acesta a trecut cu mașina peste mai multe persoane pe podul Westminster, apoi a încercat să între în Parlament, aflat în apropiere. Printre răniți se află și doi români. Poliția britanică tratează evenimentul drept un incident terorist, până la descoperirea altor probe.

Premierul Theresa May a declarat că a fost unul „fără sens, bolnav”. Pe de altă parte, a anunţat că nivelul de securitate va rămâne “sever”, al doilea cel mai serios – înaintea nivelului maxim. Dincolo de atacul în sine şi de drama victimelor, ceea ce a impresionat presa din Regat este gestul unui parlamentar. Acesta s-a repezit să-i acorde asistenţă poliţistului înjunghiat la Palatul Westminster. I-a făcut acestuia respiraţie artificială, dar eforturile sale au eşuat – agentul a murit câteva minute mai târziu.

Poliția britanică a anunțat că știe cine este atacatorul, însă nu i-a făcut public numele.

UPDATE: 21.10

Doi cetateni romani au fost raniti in atacul de miercuri de la Palatul Westminster, informeaza Ministerul de Externe intr-un comunicat de presa. Cele doua victime au fost transportate la spitalele din zona pentru a primi ingrijiri medicale.

Precizari MAE referitoare la atacul de la Londra

Ministerul Afacerilor Externe exprima profundul regret si condoleante pentru pierderea de vieti omenesti in urma atacului care a avut loc astazi, 22 martie, la Londra. In aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprima intreaga solidaritate cu poporul britanic.

In urma demersurilor de urgenta intreprinse de Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord pe langa autoritatile locale, cu privire la identificarea cetateniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite urmatoarele:

Din cele mai recente informatii obtinute de la autoritatile locale, au fost identificate 2 persoane de cetatenie romana care au fost ranite. Acestea au fost transportate la spitalele din zona in vederea acordarii asistentei medicale.
Precizam faptul ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord monitorizeaza in continuare evolutia situatiei, mentine legatura cu autoritatile locale, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara, in functie de solicitari.

UPDATE ORA 18.30

O femeie a murit în urma atacului de miercuri de pe Podul Westminster din Londra, anunţă The Guardian, citând surse medicale preluate de Press Association.

Sursa citată precizează că multe dintre persoanele rănite aflate în grija medicilor de la spitalul londonez St. Thomas au suferit “răni cumplite”.

Postul BBC rezumă principalele momente ale incidentului de securitate care a avut loc miercuri în zona de lângă sediul Parlamentului, incident pe care Poliţia Metropolitană îl califică drept unul de natură teroristă.

În jurul orei locale 14:40, un autoturism marca Hyunday, de culoare gri, a intrat în zona rezervată pietonilor de pe Podul Westminster şi i-a lovit pe trecătorii care i-au ieşit în cale.

Maşina a circulat pe trotuar până în apropierea uneia dintre intrările în sediul Parlamentului, unde s-a izbit de un gard.

Şoferul a coborât de la volan şi s-a îndreptat în fugă spre intrarea în sediul Legislativului. Poliţiştii care păzeau incinta l-au opriţ moment în care bărbatul l-a înjunghiat pe unul dintre oamenii legii. Martorii au declarat că atacatorul a fost împuşcat în timp ce se pregătea să atace cu cuţitul încă un poliţist.

——————————————-

Cel puţin 12 persoane au fost rănite miercuri în apropiere de Podul Westminster din Londra, lângă Parlament, relatează Reuters.

Potrivit agenţiei de presă citate, au fost auzite împuşcături în afara clădirii Parlamentului.

Legislativul şi-a suspendat activitatea.

Presa britanică scrie că un bărbat a fost împuşcat de poliţie în apropierea Parlamentului.

Un poliţist ar fi împuşcat un atacator de trei ori de la mică distanţă, după ce mai multe persoane au fugit spre porţile de ieşire.

Potrivit Sky Newş Scotland Yard a anunţat că este vorba despre un incident armat. Poliţiştii îndepărtează oamenii din zona incidentului şi staţiile de metrou din apropiere.

Unii martori au relatat că o maşină a intrat într-un grup de oameni pe Podul Westminster, în timp ce alte relatări fac referire la un bărbat înarmat cu un cuţit care ar fi intrat în clădirea Parlamentului, fiind apoi împuşcat de poliţie, scrie Agerpres.ro

sursa foto:stirileprotv.ro

Cele mai citite

Related Articles