Fermierii greci au scos tractoarele şi maşinile agricole pe drumurile naţionale ale ţării

Cu o escaladare a acţiunilor de protest şi cu deviza “Veniţi acum cu soluţii la costurile de producţie, refaceţi veniturile pierdute de la măslinele comestibile”, fermierii din regiunea Tesalia, în Grecia centrală, au scos din nou tractoarele şi maşinile agricole pe drumurile naţionale ale ţării.

Prima blocadă a fost organizată, luni, la nivelul judeţului Karditsa, pe noua autostradă E65, fapt ce a îngreunat traficul rutier şi divizează ţara de la nord la sud. Deja mai multe asociaţii agricole din restul ţării, precum cei din Peloponez, din insula Evrias sau din vestul ţării la Arta au anunţat că se aliniază acţiunilor de protest.

Forţele de ordine au încercat să împiedice participarea fermierilor la mobilizări şi au folosit forţa şi lacrimogene, dar fără rezultate. Protestatarii şi-au aliniat tractoarele şi vehiculele agricole de-a lungul autostrăzii naţionale şi au denunţat guvernul că refuză să răspundă solicitărilor lor. Au anunţaţ însă, că acţiunile sunt doar începutul unor mobilităţi la nivel naţional, iar de marți vor intensifica blocadele şi vor interzice temporar trecerea vehiculelor.

Printre revendicările fermierilor sunt cele cu privire la daune pentru veniturile pierdute de la acele produse care au fost vândute sub cost sau nu au fost dispuse de pieţele externe sau producţia agricolă a fost distrusă de fenomene meteo extreme.

De asemenea, revendică reducerea costurilor de producţie şi carburanţi fără taxe şi accize, plafon la preţul energiei electrice, dar şi desfiinţarea Bursei de energie, precum şi eliminarea amenzii pentru poluant şi TVA, preţuri minime garantate care să acopere costul de producţie în această perioadă de criză energetică.

Foto Facebook

De același autor

Related Articles